måndag, maj 24, 2010

Ett proffs på valkompass - och Pirat..!

Efter tips från Markus "Lake" Berglund så testade jag Mikael Nilssons bearbetning av SvDs oprofessionella Valkompass.

Mikael har kvar samma ofullständiga frågor, men nyanserar frågeställningen och tillför ett moment att man graderar hur viktig frågan är.

Och Simsalabim...

Jag blir faktiskt centerpartist vid första försöket!

Och därefter - vill jag minnas - kd, fp, pp, m, och lite längre ner oppositionen.

Priset för Mikaels bearbetning är att jag plötsligt fick starka PP-sympatier, vilket jag har svårt att förstå eftersom PP ju säkert passar på nästan samtliga frågor.

Men jag tycker ju integritetsfrågorna är viktiga, så förmodligen ger utslaget på övriga frågor noll.

I alla fall, strongt jobbat, Mikael, sälj in din produkt till Svd!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Det stora livsmedelshyckleriet - jag är förtvivlad

Svenska politiker ställer ökade krav på det svenska jordbruket, allt strängare regelverk och kontroller. Man talar om hög livsmedelskvalitet, om god miljö och djuromsorg. Man talar mycket om den produktion som benämns ekologisk, som ökat till ca 5 procent av produktionen i Sverige.

Men man talar aldrig om den dramatiska minskningen av den vanliga miljövänliga svenska livsmedelsproduktionen, som på 30 år minskat med ca en tredjedel. Istället väller importmaten in från jordbruk med sämre miljöomsorg och djurskydd. Snart är över hälften av den mat vi äter importerad. Sverige har den kanske lägsta självförsörjningsgraden inom EU.

Hyckleriet kunde inte vara större. Tala ett men göra något annat.

Denna vecka möts LRF till årsstämma och ska diskutera den dramatiska situationen. Man vill som alltid vända den dramatiska nedgången, så att inte den sista bonden slår igen år 2053, om nuvarande minskningstakt fortgår...

Näringen klarar dock inte detta på egen hand. Därför har jag (den 21 maj) ställt en interpellation till jordbruksminister Eskil Erlandsson och visar på det pågående hyckleriet, och föreslår att regeringen bör utarbeta en livsmedelsstrategi där staten, handeln, myndigheterna och konsumenterna med flera ska samverka med näringen för att skapa förutsättningar att vända trenden.

Här en länk till Interpellationen;
Här en länk till mitt blogginlägg om detta.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,