torsdag, september 30, 2010

Ska Facken kunna åsiktsdiskriminera?

Några röda fackförbund avser uppenbarligen att (utesluta eller) förvägra människor som är aktiva Sverigedemokrater att vara med i facket.

Detta är utomordentligt anmärkningsvärt. Vi är överens om att Sverigedemokraternas politik är invandringsfientlig och populistisk och ska motarbetas. Men deras krav är inte olagliga och i Sverige råder yttrandefrihet.

Nästa steg för berörda förbund skulle kunna bli åsiktsregistrering och att utestänga människor som tycker fel och dessutom ger uttryck för det.

Vart skulle detta ta vägen? Kommer aktiva CUF:are att utestängas också, efter sin desperata fight för att förbättra ungdomars ställning på arbetsmarknaden?

Facken vill annars ansluta alla som arbetar, även de som tänker och röstar borgerligt. Men de ska tåla att bli utskällda och förhånade av sina egna fack, de ska betala till sossarnas valkampanjer och de ska nästan aldrig ges några förtroendeuppdrag...

Vänsterbloggaren (Anders) Svensson kommenterar på ett bra sätt (hans farfar som var kommunist blev också utestängd..), och även Eric Erfors i Expressen.

Facken träffar kollektivavtal som gäller alla och förhandlar om uppsägningar och villkor för sina medlemmar. De driver a-kassor som finansieras med en helt dominerande del statliga pengar.

Jag tycker att argumentationen för att utesluta människor vilar på en bräcklig och principiellt mycket tveksam grund, och kommer att föra denna fråga vidare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,