torsdag, januari 01, 2009

tänkvärt inlägg om Hamas

På den snabba och spännande debattsidan newsmill finns nu detta tänkvärda inlägg om Israel-Palestina konflikten, skrivet av Sten-Gunnar Hedin.

Irans ledarskap, Talibaner, Hamas, Hizbollah är alla religiöst fundamentalistiska rörelser med totalitära kopplingar. De vill införa religiösa sharialagar från före medeltiden som omfattar alla medborgare, som förtrycker och diskriminerar kvinnor och alla som står för mänskliga rättigheter som t ex yttrandefrihet och religionsfrihet.

De tänker gärna i termer av "troende" och "otroende" där de senares liv och värde betyder mindre eller hos de extrema yttringarna inget.

Det är självfallet också starkt bekymmersamt att även andra muslimska länder påtvingar en hel befolkning en "statsreligion" där den som vill tänka och välja livsinställning själv anses begå ett brott som kan straffas med döden.

Den millenielånga striden mellan judar och muslimer, och även synen på judar i många andra länder genom historien, har givit fruktansvärda avtryck i världshistorien med omätbara lidanden. Efter Hitlertysklands utrotning av många miljoner judar tillskapades efter andra världskriget staten Israel. Den har aldrig accepterats av många palestinska företrädare och muslimska länder i omvärlden.

Israel har fått utkämpa flera krig, flyktingsituationen är sedan många decennier oförändrad eller bara värre. Man var nära ett historiskt fredsavtal för något decennium sedan, men PLO och Arafat orkade eller ville inte fullfölja.

Nu har palestinierna splittrats i de två sins emellan oförsonliga riktningarna Fatah och Hamas.

Hamas har makten i Gaza, vill införa sharialagar, har använt stridsmetoden massmordsterrorism (självmordsbombningar) och ligger bakom det ständiga terrorbombsregnet in över Israel från Gaza. Nu reagerar Israel på detta med flygbombningar för att få Hamas att upphöra med terrorbombningarna. Även detta ger civila dödsoffer i betydande grad.

Krig, inbördeskrig och blind terror är alla fruktansvärda företeelser som tyvärr följt mänskligheten genom hela dess historia, men som vi tillsammans nu - år 2009 - måste göra allt för att utrota. Som så många årskiften förr, tyvärr...

Ett första delsteg är att få till stånd en vapenvila mellan Israel och Hamas, med stopp för både terrorbombningar och flyganfall. Det är bra att EU och Sverige med utrikesminister Carl Bildt arbetar för detta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,