Svenskt jordbruk står vid ett viktigt vägskäl. Ska de senaste decenniernas kräftgång för mjölk, nötkött och griskött nu kunna brytas. Jag har i några blogginlägg angivit det åtgärdspaket som jag anser vara helt nödvändigt, med huvudfokus med det vanliga miljövänliga jordbruk som står för 95 % av produktionen och som tappat ca 25 % samtidigt som importmaten fördubblats från 25 till 50 %, högst andel i Europa.
De rödgröna partierna vill istället förstärka det starka fokus som redan finns på just att öka stöden till och produktionen av ekomat i Sverige, här Miljöpartiets dagsfärska krav ( a la Vänsterpartiet) på 30 % ekoareal och 50 % eko i offentlig sektor. Det är mycket höga målsättningar som förutsätter omfördelning av statens stöd från det vanliga jordbruket och till eko, och som innebär en betydligt minskad matproduktion per hektar.
Coop, Naturskyddsföreningen och Krav har ungefär samma krav.
Jag är djupt oroad över dessa orealistiskt höga politiska ekomål, som jag befarar kan slå tillbaka mot ekobönderna själva genom överskott och prispress. Nu ska bönderna tvingas att ställa om genom att piskor (skatter, EU-stöd omfördelas till eko från det vanliga jordbruket) och morötter (högre ekostöd, än mer gratisrådgivning, än mer eko i off sektor). Naturligtvis slår detta också mot det miljövänliga jordbruk som står för 95 % av produktionen och som tappar mot importen och som kommer att tappa än kraftigare.
Visst ska ekojordbruket behålla sina generösa miljöersättningar och kunna tillväxa på marknadens villkor, men viktigast för att öka den svenska matproduktionen är att sätta upp nya politiska riksdagsmål för hur hela den svenska livsmedelsproduktionen ska utvecklas och öka!
Jag har redan förra veckan på Brännpunkt kritiserat krafterna ovan för att svartmåla jordbruket, de har replikerat och jag slutreplikerat.
Jag avser nu att söka replikera på MP och Coop enligt nedan. Jag tycker att detta vore en klockren centerlinje för Centerpartiet, det moderna miljöpartiet! Jag har dock förstått att en del även Centerpartister, och säkert krafter i andra allianspartier, snarare vill överbjuda MP och Coop än att ta miljömatchen om jordbruket på det sätt jag gör. Vad tycker du, ska vi vara med i kampen för väldigt höga ekomål och ekonomisk omfördelning från det vanliga jordbruket vilket jag tror kommer att öka matimporten kraftigt, eller är nedanstående text en OK Centerlinje? Kommentera gärna:
Representanter
från Coop, Naturskyddsföreningen och Krav kräver i debattartiklar att statens
insatser för ekomatskonceptet ska öka ytterligare, trots att dessa redan ligger
väl till internationellt. Man angriper också bl a världens mest miljö- och
djurvänliga vanliga jordbruk, det svenska, för att det har ”rester av gifter
och bekämpningsmedel” i sin mat. Det är en trist svartmålning som bidrar till
att dess varumärke solkas och till att många som finner ekomaten alltför dyr
likställer svenskproducerat med import och köper den lite billigare
importmaten.
De rödgröna partierna vill istället förstärka det starka fokus som redan finns på just att öka stöden till och produktionen av ekomat i Sverige, här Miljöpartiets dagsfärska krav ( a la Vänsterpartiet) på 30 % ekoareal och 50 % eko i offentlig sektor. Det är mycket höga målsättningar som förutsätter omfördelning av statens stöd från det vanliga jordbruket och till eko, och som innebär en betydligt minskad matproduktion per hektar.
Coop, Naturskyddsföreningen och Krav har ungefär samma krav.
Jag är djupt oroad över dessa orealistiskt höga politiska ekomål, som jag befarar kan slå tillbaka mot ekobönderna själva genom överskott och prispress. Nu ska bönderna tvingas att ställa om genom att piskor (skatter, EU-stöd omfördelas till eko från det vanliga jordbruket) och morötter (högre ekostöd, än mer gratisrådgivning, än mer eko i off sektor). Naturligtvis slår detta också mot det miljövänliga jordbruk som står för 95 % av produktionen och som tappar mot importen och som kommer att tappa än kraftigare.
Visst ska ekojordbruket behålla sina generösa miljöersättningar och kunna tillväxa på marknadens villkor, men viktigast för att öka den svenska matproduktionen är att sätta upp nya politiska riksdagsmål för hur hela den svenska livsmedelsproduktionen ska utvecklas och öka!
Jag har redan förra veckan på Brännpunkt kritiserat krafterna ovan för att svartmåla jordbruket, de har replikerat och jag slutreplikerat.
Jag avser nu att söka replikera på MP och Coop enligt nedan. Jag tycker att detta vore en klockren centerlinje för Centerpartiet, det moderna miljöpartiet! Jag har dock förstått att en del även Centerpartister, och säkert krafter i andra allianspartier, snarare vill överbjuda MP och Coop än att ta miljömatchen om jordbruket på det sätt jag gör. Vad tycker du, ska vi vara med i kampen för väldigt höga ekomål och ekonomisk omfördelning från det vanliga jordbruket vilket jag tror kommer att öka matimporten kraftigt, eller är nedanstående text en OK Centerlinje? Kommentera gärna:
Det
svenska jordbruket omgärdas av världens strängaste miljö- och djurskyddsregler.
Genom att köpa ursprungsmärkt svenskt bidrar man till att sluta kretsloppen och
till biologisk mångfald samtidigt som man vet att djuren haft det bra och
åkrarna brukas miljöinriktat.
Tyvärr
har den svenska mjölk- och köttproduktionen minskat kraftigt de senaste
decennierna. Importmaten har fördubblats och står idag för över hälften av de livsmedel
vi varje dag konsumerar i Sverige, mest i Europa.
Det
behövs därför en nystart för världens bästa livsmedelsproduktion! Det behövs en
ny stolthet över hur långt Sverige har kommit för att med modern miljö- och
djurvänlig teknik producera mycket bra livsmedel. Matlarmen om
multiresistena bakterier från Danmark visar på det svenska miljöjordbrukets
stora förtjänster genom låg antibiotikaanvändning, ingen klordoppning och ingen
salmonella.
Vill
man handla mat miljöinriktat finns två rätt likvärdiga alternativ i Sverige,
livsmedel från det moderna miljöinriktade svenska jordbruket eller från det
radikala ekojordbruket. Importerad mat från andra länder med sämre miljö- och
djurskyddsregler är steget efter eller mer. Därför är ursprungsmärkningen av livsmedel
oerhört viktig.
Jag
har respekt för den ekologiska nischen/delen av det svenska jordbruket som på
25 år mångdubblat sin produktion från nästan inget (”alternativ odling”) till
nuvarande 4-5 % (”Ekologisk odling”). Dock är skördarna 30-40 % lägre och
konsumentpriserna 30-60 % högre samtidigt som stat och kommuner satsar årliga
miljardbelopp på miljöersättningar och merpriser. En ytterligare fördubbling
kommer att ta tid och skulle fördubbla merkostnaderna.
Coop m
fl pekar på att hälften av ekomaten importeras och därför ekostödet bör öka
liksom de politiska ekoplansmålen. Visst ska den
hälft av ekomatsimporten, som kan produceras i Sverige, gärna produceras här.
Men detta gäller ju i lika hög grad för den mångdubbelt större hälft av hela
vår matkonsumtion som importeras från länder med sämre miljö- och djuromsorg.
Och där saknar jag debattörernas precisa krav på riksdagens partier. Nog vill
era medlemmar också att närodlat från hela det svenska jordbruket i Sverige ska
kunna pressa tillbaka den olagliga importmaten?! Och då kan inte det jordbruket
straffbeskattas och fråntas EU-stöd, det försvagar ju istället för att stärka.
Ta till exempel grisköttet. Skulle alltså den svenska
ekogrisen, all respekt för den, med nästan dubbelt pris och med ca 1 % av
grisköttsmarknaden, kunna tränga tillbaka grisköttsimporten från Danmark och Tyskland?
Nej, naturligtvis inte. Ekogrisen är en viktig nisch för de som har råd och
övertygelse, men för att de stora konsumentgrupperna ska äta mer svenskt
griskött måste huvudfokus riktas mot hela den svenska grisproduktionen.