måndag, juni 22, 2009

åtvidaberg = @vidaberg= ett fint stycke Sverige!

Stora delar av riksdagens östgötabänk har idag under det avgående landshövdingeparets värdskap besökt Åtvidaberg, en härlig kommun i det gamla ursprungliga "bergslagen" 3 mil sydost Linköping.

Här började kopparbrytning redan på 1300-talet i den äldsta gruvan "mormor", och slutade först på 496 meters djup år 1873...! Mormorsgruvans byalag berättade på plats om alla vedermödor under åren, där långa tider 500 personer arbetade och slet ont. När Linköping någon gång hade 6.000 invånare (1700-talet?) hade Åtvidaberg 5.000...!

Åtvidaberg prunkade av grönska, med vackra "smålandsfält" och djupa skogar , sjöar och raviner. Baroniet Adelswärd har varit och är delvis fortfarande en tung aktör i kommunen, trots att både koppargruvor, elkraftsbolag (Forskraft) och timmersågen nu är avyytrade. Facits skriv- och räknemaskiner som sysselsatte 2.000 personer under 1950-talets storhetstid är nu borta, och Partnertech i den "nya fabriken" sysselsätter bara knappt några hundra. Istället växer småföretagen och Åtvidabergs företagsklimat ligger i Sverige topp, åtminstone enligt någon undersökning!

Detta i kombination med ett långvarigt s-styre och en brokig partiflora ledde till en usel ekonomi 2006, vilket tvingade ihop s och m till en "ohelig" koalition som genomfört tuffa men säkert flera nödvändiga beslut, som även oppositionen (C) i mycket är med på.

Riksväg 35 mellan Linköping och Åtvid är bitvid krokig och alltmer 70-inriktad, äntligen skymtar vägen i vägverkets planer på 2+1-
sträckor framåt 2014! Tjustbanan - tåg - mellan Linköping och Västervik via Åtvidaberg byggdes ca 1905 och är idag i stort behov av upprustning med miljardbelopp...Mycket angeläget men också mycket kostsamt, sannolikt får det ske successivt.

Åtvidabergs fotbollsförenings glansperiod under 1970-talet är ofattbart stor, och även idag gör laget är lysande prestation att ligga i topp i superettan med en omsättning på under 15 mkr.

Vi besökte ett framgångsrikt företag, Rodeco, där den dynamiska VD:n bl a lyfte fram vikten av ett internationellt slagkraftigt namn vid export, helst utan å,ä och ö. @vidaberg, ett namn i tiden..?!

Med Åtvidabergs idylliska grönska i själen reser jag nu bort ett tag till en mycket hetare ( + 40 grader och mer), torrare och inte lika trygg plats där över 400 svenska soldater gör viktiga fredsfrämjande insatser i ett mycket avlägset och krigshärjat land. Jag återkommer med rapporter och intryck!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,