torsdag, september 23, 2010

Är alla Sverigedemokraternas väljare rasister?

Den tidigare (???) kommunisten Lars Ohly och hans SKP (Sveriges Kommunistiska Parti) och VPK (Vänsterpartiet Kommunisterna) samarbetade länge med Sovjetunionens och Östländernas kommunistdiktaturer, vilka utövade ett fruktansvärt folkförtryck mot oliktänkande, deporterade 100.000-tals människor och familjer som inte gjort något till Sibiriens olika "dödsläger" under fullständigt vidriga förhållanden. Man bedrev en vidrig åsiktsrasism, skulle man kunna uttrycka det som. Ohly och VPK tog emot ekonomiska stöd från folkförtryckarna, och besökte dem och deras partikongresser medan män, kvinnor och barn från bondgårdar och andra sammanhang orättmätigt försmäktade i olika läger under fruktansvärda förhållanden, skilda från varandra.

Denna Lars Ohly tar nu munnen full och stämplar alla de 330.000 svenskar som röstat på SD som "rasister". Jag håller inte med.

Visst är Sverigedemokraternas rötter beklämmande med kopplingar till bevara Sverige svenskt och "vit makt"-tankar och annat lika illa.
Visst ska deras osammanhängande och märkliga ståndpunkter inte ges något inflytande i riksdagen.
Deras program har dock i någon mån nyanserats och de håller sig inom lagens ramar i sina olika ståndpunkter.

Jag kommer som riksdagsledamot att möta Sverigedemokraterna i riksdagen. Jag kommer att respektera att de är demokratiskt valda, och kommer att hälsa på dem och samtala med dem.

Min grundläggande uppfattning är att de ska delta i riksdagsarbetet på samma sätt som övriga partier, t ex i utskottsarbetet.

Jag kommer att argumentera för varför t ex 11 miljarder mer till försvaret inte är realistiskt, varför ett svenskt utträde ur EU vore förkastligt och varför Sverige ska fortsätta med en generös invandrings- och flyktingpolitik.

Men varför har då stödet ökat för Sverigedemokraterna? En viktig del är att Sverige har tagit emot många invandrare och flyktingar och att den förda integrationspolitiken har misslyckats i betydande grad. En del människor känner oro över detta och ger (tyvärr) uttryck för detta genom att rösta på SD.

Det är nu viktigt att krafttag tas för att förbättra integrationen, och för att få fler människor i arbete i fler och växande företag.

Sverige ska ha en fortsatt generös politik för öppenhet och utveckling, men det är klart att det finns gränser för hur många människor som Sverige kan ta emot och integrera på ett bra sätt. Sverige ska driva på i EU i dessa frågor och vara ett föredöme.

Dessa frågor måste kunna diskuteras, även vad gäller det som måste förbättras och som fungerar mindre bra. Jag länkar här till två intressanta debattartiklar som vågar göra detta, dels två chefredaktörer på dagens DN-debatt, och dels Centerpartiets kommunalråd i Linköping Muharrem Demirok i dagens Östgöta Corren.

Jag välkomnar gärna reaktioner på vad jag här har givit uttryck för, inte minst från Er väljare som jag nu ska fortsätta att företräda i riksdagen!

tillägg em samma dag: Johan Norberg skriver tänkvärt i Metro i min tankeriktning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Tack för förtroendet - dialog om framtiden!

Valet 2006 fick jag förtroendet av östgötarna att fortsätta på centermandatet i riksdagen. Jag fick då ca 1510 personkryss, motsvarande 7,6 procent av c-rösterna.

Inför årets val har jag drivit en aktiv kampanj för mitt parti (och för alliansen) samt för mig själv, med möten, samtal, annonser, artiklar och mina röda kampanjpennor..! Centerpartiet i Östergötland har följt rikstrenden och backat med 1,3 procent eller 2.300 röster till 15.700 röster. Givetvis trist. Glädjande ändå med fortsatt alliansregering och att C ligger över sitt genomsnittsresultat från de senaste 4 valen...(6,4 procent..).

För egen del har jag i årets val fått 1.660 personkryss, 9,45 procent av alla c-röster. Jag tackar för det ökade förtroendet, och ska ge järnet i riksdagen för de frågor som jag och Centerpartiet brinner för. Endast Jimmie Åkesson..har i Östergötland av riksdagspartierna fått fler procentuella kryss än jag, vilket jag tolkar som ett riksgenomslag.

Vår vice distriktsordförande Karin Jonsson, oppositionsråd i Norrköping, får också i vanlig ordning ett starkt stöd med nära 5 procent, synd att C inte kunde ökat tillräckligt för två mandat. Målet 2014 är ändå givet!

Jag tänker att fortsätta med en regelbunden dialog med mina väljare, och alla andra intresserade, på denna blogg och återkommer strax med ett inlägg om hur jag överväger att tackla kontakterna med det nya riksdagspartiet SD, och med deras väljare. Jag är tacksam för alla synpunkter och kommentarer, på bloggen eller till min e-adress staffan.danielsson@riksdagen.se.

Sverige är ett fint land med goda framtidsmöjligheter. Centerpartiet och Alliansen har reformerat Sverige i rätt riktning den gångna mandatperioden, och det är glädjande med det starkt ökade stödet jämfört med det rödgröna alternativet. Nu kan satsningen på fler företag och fler jobb fortsätta, och den nödvändiga reformeringen av sjukförsäkringen kan ligga fast i sina huvuddrag medan vi analyserar om pendeln i några avseenden slagit för långt och behöver föras tillbaka. De nya hushållsnära jobben är räddade och kan tillväxa ytterligare, Sverige kan fortsatt vara världsledande med en offensiv och realistiskt klimat- och miljöpolitik, satsningen på tillväxt i hela landet kan fortsätta osv osv!!

Östergötland är min och vår mittpunkt på jordklotet, och jag ska fortsätta att i riksdagen hävda länets intressen så starkt jag kan och förmår, inom ramen för det nationella arbetet på att utveckla hela landet framåt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,