onsdag, oktober 13, 2010

För lågt livstidsstraff för Jackie Arklöv?

Staffan Danielsson, riksdagsledamot (C) från Östergötland, reagerar mot spekulationer om att Jackie Arklövs livstidsstraff kanske bara blir 12-13 år. Han frågar justitieminister Beatrice Ask om hon är beredd att se över livstidsstraffsatsen vid mycket allvarliga brott.

För låga livstidsstraff?

Fråga till justitieminister Beatrice Ask

Östergötland drabbades för 11 år sedan, den 28 maj 1999, sedan av ett fruktansvärt brott, när bankrånare kallblodigt mördade två nedskjutna och försvarslösa polismän.

Det har framkommit att den som mördade de två polismännen med nackskott var Jackie Arklöv, men alla var självfallet delaktiga i rånet och skottlossningarna.

Arklöv vill nu ha sitt straff tidsbestämt och kriminalvårdens yttrande är bl a detta:
"Kriminalvården bedömer att Jackie Arklöv är väl förberedd inför en frigivning och bedömer att två år kan vara tillräckligt för planering och genomförande av särskilda utslussningsåtgärder för honom."

Nuvarande regler för livstidsstraff vid mycket grova brott är att de kan tidsbestämmas efter endast tio år.

Jag är medveten om att beslut om ev. tidsbestämning av Arklövs straff ska tas av Örebro tingsrätt, men vill ändå fråga justitieministern om hon avser att vidta åtgärder för att se över straffsatserna vid mycket allvarliga brott som detta?

Staffan Danielsson
Riksdagsledamot (C)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,