torsdag, juni 04, 2009

EU-val och fossilgas eller naturgas och min valfilm

Intensiva veckor nu inför EU-valet.

I förra veckan på bra EU-möte med katrineholmscentern och Inger Fredriksson, EU-kandidat för Östersjön. En mycket bra profil.

I tisdags EU-kampanj på Gotland med EU-kandidat Per-Olof Jacobsson och kommunalråd Lars Thomsson m fl. Besök Lövsta landsbygdscentrum - kraftfullt utvecklingsnätverk mm - och Pajse Maskin, en kreativ entreprenör med spännande tekniska innovationer inom lantbruket. På kvällen EU-möte på årets spjutspetsföretag - utsett av LRF - Röcklingers handelsträdgård, under ständig expansion sedan 1927!

Jag föreslog bl a att skulle en gasledning läggas ned i Östersjön borde ett särskilt bolag med även svenska intressen svara för drift och underhåll, och dess bas placeras på Gotland.
Radio Gotland trodde att jag uttalade mig för hela centerpartiet. Här är ett klargörande från mig i frågan:

"Det är riktigt att min egen inställning till den fossila gasen inte är lika negativ som för en del år sedan. Den räcker kanske 10 gånger längre än oljan, den är miljömässigt bättre än den och kan naturgas ersätta olja i tung industri samt bensin och diesel i bilar, samt bädda för biogasens expansion, kan den i vissa lägen vara värd att överväga.

Jag uttalade mig endast som enskild riksdagsledamot vid mitt besök. Och mitt resonemang var följande:

Starka krafter vill lägga ner den här gasledningen, kontinentländerna vill ha gasen och Ryssland vill sälja den. Generellt är det fredsskapande att binda ihop transportnätverk över Europa och detta stöds av EU vad gäller vägar, jänrvägar, el- och gasledningar. Sveriges regering ska tillämpa internationella avtal och ska främst pröva ledningens miljökonsekvenser. Skulle riksdagen sätta sig över våra internationella förpliktelser och "rösta nej till gasledningen" får den svenska marinen väl i sista hand förhindra den, med internationellt rätt oöverblickbara konsekvenser.

Sannolikheten för att gasledningen i Östersjön blir av är rätt betydande. Om så sker, då menar jag att tillsyn och underhåll av gasledningen dels skulle kunna ske i ett separat bolag där Sverige har en tung roll, dels att detta bolags bas borde ligga på Gotland. Gotland ligger strategiskt i ledningens mitt och ledningen dras i betydande grad genom Sveriges ekonomiska zon."

Imorgon EU-nämnd i Stockholm med ett antal ministrar mellan 0930 och framåt 14-15, puh.

Hur går det då i EU-valet? Mitt lösa tips är ett klart högre valdeltagande än för fem år sedan.., jag hoppas att centermedlemmar och sympatisörer går till valurnorna så att vi når några procent högre än i mätningarna, som vi ofta brukar. Piratpartiet har flyt och kanske kommer in, det känns bra att Junilistan sjunkit ihop liksom Sverigedemokraterna.

Centerpartiets valfilm får beröm på centerbloggarna, och den är OK.

Kanske lite tempofattig.

Min valfilm - om jag fått göra någon - hade haft Lena Eks energi och karisma med fokus på klimat, energi och miljö.

Jag har hunnit med för lite valstugearbete detta val, tycker jag, men finalen återstår! En hel del debattartiklar har givit en del publiceringar, denna vecka bl a i ATL, Östgöta Corren och Jordbrukaren.

Min centervalsedel får givetvis ett kryss på första namnet - Lena Ek -, och det skulle vara mycket roligt om hon får följe med minst en till av övriga utmärkta centerkandidater.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,