torsdag, oktober 07, 2010

Misstag av biskop Eva Brunne att utgå från radikala vänsterarrangemang

Jag debatterade Eva Brunnes predikan och Sverigedemokraternas uttåg ur Storkyrkan i Tv4-Kvällsöppet igår kväll med Jimmie Åkesson, Nalin Pekgul med flera. Länk här.

Min uppfattning var att det var fel av Sverigedemokraterna att lämna Storkyrkan under gudstjänsten, men att det också var ett misstag av biskop Eva Brunne att i sin utmärkta predikan om alla människors lika rätt och värde utgå från den demonstration som arrangerades av radikala vänstergrupper och där Lars Ohly uttalade att "det är ingen som ska lämna Sverige, förutom Sverigedemokraterna". Demonstranterna skanderade slagord i samma riktning, ägg kastades på poliser och AFA (Antifascistisk aktion) och syndikalister och andra grupper som attackerat Sverigedemokrater och deras torgmöten fanns med.

Biskop Eva Brunne deltog under 10-15 minuter och säger sig inte ha märkt något anmärkningsvärt.

Hade hon alltså ingen aning om att demonstrationerna arrangerades av "Septemberalliansen", en lös sammanslutning av radikala vänstergrupper? Visst anslöt sig många engagerade ungdomar som liksom oss alla är mot rasismen, men den radikala Vänstern höll i taktpinnen hela tiden som de traditionsenligt gärna vill göra under förment neutrala samlingsnamn.

Visst hon inte att en av huvudtalarna, Lars Ohly, uttalade att "Det är ingen som ska lämna Sverige, förutom Sverigedemokraterna."
Visste hon inte att demonstranterna skanderade slagord i samma riktning.

Eller att syftet med demonstrationen visst var riktad mot rasismen - med förlöpningar enligt ovan - men också enligt arrangörerna mot "kapitalismens kris".

Kan det vara så att biskopen är politiskt aningslös, och att hon inte uppmärksammade allt detta, när hon dels accepterade att medverka i denna politiska demonstration under stark vänsterflagg och dels väljer att hänvisa till denna och liknande demonstrationer i sin predikan i Storkyrkan i samband med riksdagens högtidliga öppnande? Det är möjligt att det var så.

Jag vill också rikta strålkastarljuset på Lars Ohly som tar mycket stora ord i sin mun. Vad menar han med att Sverigedemokraterna ska lämna landet?? Handlar det om 20 personer eller 330.000?

Visst ska Sverige ha en generös invandrings- och flyktingpolitik, och visst ska vi ta debatten stenhårt med Sverigedemokraterna i dessa frågor.

Men i Sverige råder yttrande- och åsiktsfrihet. Håller man sig inom våra grundlagars ramar får man faktiskt tycka annorlunda än Lars Ohly. Jag menar att vi aldrig ska förtröttas i att lyckas mycket bättre än idag med integrationspolitiken, och att kunna övertyga de flesta av dem som röstat på SD att inse det riktiga i Sveriges öppenhet mot omvärlden.

Lars Ohly och hans parti har ett mörkt förflutet i dessa frågor. Under huvuddelen av 1900-talet samarbetade man mycket nära med kommunistdiktaturen i främst Sovjetunionen med besök, utbildningar, ekonomiska stöd och annat. Dessa kommunistdiktaturer kan betecknas som "åsiktsrasister", tyckte man fel eller hade byggt upp ett lite företag så var man ingenting värd, man var en "folkets fiende" och kunde fängslas, deporteras eller avrättas.

Det är bra att dagens Vänsterparti talar väl om demokratin. Men det är trist när de vill driva svenskar ur landet, och när Svenska Kyrkan tar politiserade vänsterarrangemang som sin utgångspunkt vid riksdagens högtidliga öppnande.

Min riksdagskollega Hans Wallmark försvarar biskopens hänvisning till demonstrationerna i denna SvD Brännpunktsartikel.
Och jag skriver en replik ungefär som detta blogginlägg på Brännpunkt.se.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,