torsdag, maj 22, 2014

Hylla det svenska jordbruket, sluta svartmåla!

Hylla det svenska jordbruket, sluta svartmåla!

Äntligen har, i EU-valskampanjen, livsmedelsfrågorna och djuromsorgen blivit glödheta! Plötsligt intresserar sig alla toppkandidater för detta, och alla köper svenskt griskött och ingen danskt eller tyskt. Utlösande faktor torde vara att 4 danskar dött av multiresistenta bakterier, som finns där och i övriga världen men knappast alls i Sverige, eftersom vårt miljö- och djuromsorgsvänliga jordbruk ju är bäst i världen på låg antibiotikaanvändning, ingen salmonella, inga fixerade suggor och inga avskurna grissvansar mm.

Centerpartiet är ju det parti som i särklass främst drivit dessa frågor i decennier och sekler, och våra toppkandidater, flera stycken,  och vår partiledare är verkligen på hugget i debatten! Se även denna lysande kortvideo!

Jag bidrar till debatten med min käpphäst genom denna artikel på SvD Brännpunkt, att svartmålningen av det vanliga miljö- och djuromsorgsvänligaste jordbruket i världen, det svenska, måste upphöra! Istället behövs det en nystart för världens bästa livsmedelsproduktion! Det behövs en ny stolthet över hur långt Sverige har kommit för att med modern miljö- och djurvänlig teknik producera mycket bra livsmedel!

Jag kritiserar också de rödgröna - och Naturskyddsföreningen - för att fokusera oproportionerligt mycket på ekomaten, och att de politiska planmål man föreslår skulle riskera att importmaten istället skulle öka ännu kraftigare.

Om de rödgröna och NSF och Coop endast skulle lyfta fram de svenska ekogrisarna mot den danska och tyska grisproduktionen skulle resultatet bli mycket magert, eftersom ekogrisen är nästan dubbelt så dyr och endast står för ca 1 % av grisköttskonsumtionen i Sverige. Ekoproduktionen är ett bra miljöalternativ som idag står för  4,3 % av den svenska matmarknaden och som kan växa ytterligare.

Den växande matimporten av mjölkprodukter, nötkött och griskött har fördubblats på några decennier och har tillväxt på det vanliga miljövänliga jordbrukets bekostnad. Ska detta världsbästa miljöjordbruk kunna ta tillbaka förlorad mark måste huvudfokus ligga på att stärka konkurrenskraften hos det svenska jordbruket i sin helhet! Därför är dagens grisdebatt så glädjande eftersom den åter fokuserar på den miljövänliga svenska jordbruksmodellen i sin helhet!

Här och här och här och här och här några länkar till tidigare blogginlägg där jag diskuterar dessa viktiga mat- och jordbruksfrågor! Här också ett inlägg riktat till ekolantbrukarna, som jag har minst lika stor respekt för som för de vanliga miljövänliga svenska lantbrukarna!

OBS att rubriken är lite tillspetsad med fokus på Coop. Jag kritiserar främst de rödgröna och Naturskyddsföreningen! Coop må självfallet lägga sin huvudkraft på att sälja mera svensk ekomat, det jag pekar på att risken är att det miljövänliga svenska jordbruk som står för ca 95 % av produktionen och som backat kraftigt då kommer att fortsätta backa.

Min slogan är att vill man köpa miljövänlig mat bör man välja Närodlat från Sverige (gärna eko), före ekologiskt från hela världen! (vad gäller mat som produceras i Sverige, så klart).
fullständigar bilden.
Tillagt den 30 maj: Här länkar till några debattartiklar efter detta blogginlägg, som fullständigar bilden.