söndag, april 05, 2009

Österberg efter Sahlin?

Jag har en prognos. Den kan vara fel, men den kan också vara rätt. (Det var faktiskt en rätt onödig mening, ursäkta..).

Det ser bra ut för alliansen trots - eller tack vare - den extrema lågkonjunkturen. (Som jag tror håller på att bottna, sedan får vi se hur sakta eller fortare som uppgången blir, men det bör ha börjat ljusna rejält till nästa höst åtminstone).

Sverige behövde verkligen en borgerlig regering, den har gjort en rad nödvändiga förändringar för att få fler i arbete och fler företag. Impopulära i början, vilket s exploaterade och fick väldiga opinionslyft. Sedan har verkligheten kommit ifatt, det är inte så dumt att möta finanskrisen med nära 200.000 fler i arbete och med mycket färre i arbetsmarknadsåtgärder.

Och nu krisar verkligen socialdemokraterna istället. Jag lägger pussel och gör nu prognosen att det är sannolikt att socialdemokraterna byter partiledning detta år. Jag tror att Sven-Erik Österberg ersätter Mona Sahlin, som kanske kvarstår i regeringen som skuggminister för utrikesfrågor...

Vad grundar jag konkret detta på. På den opinonsundersökning som just nu försiggår på Aftonbladet.se där 45.000 människor kryssat i om de har förtroende för Mona Sahlin och för Wanja Lundby-Wedin. Det är många som kryssat.

Och sifforna är faktiskt sensationella. 9 procent har förtroende för Lundby Wedin...Och dubbelt så många för Sahlin, hela 18 procent. Och övriga har det alltså inte.

Jag tror att något snart kommer att hända, och jag tror att alliansen får inrikta sig på att möta socialdemokraterna under en ny ledning i valet 2010.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,