söndag, december 01, 2019

Sveriges slapphet med ID-nummer mycket allvarligt.

Detta är en politisk skandal, tycker jag. Håller du med, eller har jag fel? Om ett land tappar kontrollen över vilka som finns i landet, och tillåter personer utan rätt att vistas i landet att arbeta och få del av de sociala trygghetssystemen, med växande gråzoner och skuggsamhälle, har regeringar då klarat sitt uppdrag eller förtjänar man misstroende eftersom man inte klarat en grundläggande del av sin uppgift?

"”Vi har helt tappat kontrollen över vilka som är här”, kommenterade Marit Murphy Handelsberg vid gränspolisen (DN 28/11)."

Expressens Anna Dahlberg har tidigt uppmärksammat misskötta samhällsfrågor, så även denna (2017). Samhällsdebattören Rebecca Weidmo Uvell slog larm om detta för flera år sedan. 

Sedan år 2000 tilldelas personer som vistas i Sverige utan att vara svenska medborgare ”samordningsnummer”, som gör att man ändå kan arbeta här och få del av en del av våra trygghetssystem. En del går till asylsökande som kan arbeta medan deras sak prövas. Men många går till personer man inte ens vet vilka de är, kontrollen är typ obefintlig. Numren är tänkta att gälla ett år, men det har myndigheterna noll koll på. Inte heller har man koll på om de som fått samordningsnumren är kvar i Sverige eller ej. Personer ”ej folkbokförda” står för en betydande del (13 %) av brottsligheten i Sverige, enligt Håkan Boström på Göteborgs-Posten. Jacob Sidenvall på Smålandsposten är skarp i sin kritik.
Denna slapphet innebär att regering och riksdag har tappat kontrollen över hur många invånare som Sverige har, kanske är vi 10,5- 11 miljoner invånare istället för uppgivna 10,3. Att myndigheterna inte längre genomför folkräkningar är lätt att förstå. Att resurserna i Sverige på flera områden är ansträngda till bristningsgränsen (sjukvård, polis, bostäder mm) är lätt att förstå, noll koll.


Efter 20 år med växande gråzoner och ofta usel kontroll över utdelandet av "samordningsnummer" (ett personnummer light) börjar t o m ansvariga myndigheter nu få kalla fötter.

Boriana Åberg (M) frågande finansministern om samordningsnummer den 26 november. 

Expressen kritiserar starkt i en ledare regeringens senfärdighet med att bromsa slappheten med "ID-fuskarna". 

Polis och myndigheter försöker arbeta mot missbruk av bidragssystem och brott mot välfärdssystemen. 

Ett sätt att få bättre kontroll över vilka som finns i Sverige är att regelmässigt använda fingeravtryck och ansiktsavläsning för att identifiera personer, samt genom att samköra personuppgifter mellan olika myndigheter, vilket idag ofta är förbjudet av integritetsskäl, dvs i praktiken också deras integritet som missbrukar systemen. Anna Dahlberg driver också på om detta.