tisdag, mars 01, 2011

Det kommunala livsmedelshyckleriet.

Jag har i ett antal inlägg här på bloggen, i riksdagen och i debattartiklar starkt kritiserat "Det Stora Livsmedelshyckleriet".

Den svenska livsmedelsproduktionen producerar en matens Rolls Royce med bäst miljö- och djuromsorg i världen, men samma kommuner som övervakar de stränga regelverken köper sedan ofta en importerad Skoda (efter att först ha handlat lite ekomat för det goda samvetes skull).

Den svenska jordbruksmodellen, främst i världen, är den en succé eller närmare fiasko?? (produktionen i Sverige har minskat kraftigt, importen av mat producerad under sämre djuromsorg har fördubblats till snart hälften av konsumtionen..)

Imorgon onsdag kl 0635 i P1 debatterar jag detta med den utmärkte miljöpartisten och ekobonden och suppleanten i Miljö- och jordbruksutskottet Kew Nordqvist.

MP och de rödgröna vill införa en skatt på handelsgödsel, trots att handelsgödselpriset säkert fördubblats på 15 år och trots att den har mkt små miljöeffekter och trots att inga andra länder har någon sådan skatt och trots att svenskt jordbruk använder handelsgödseln mycket miljöeffektivt. Effekten blir istället endast att jordbrukets konkurrenskraft ytterligare försämras, fler mjölk, nöt och grisgårdar läggs ner och importmaten producerad med sämre djuromsorg väller in ändå mer.

MP, SNF och starka krafter i många andra partier vill så väl med den svenska livsmedelsproduktionen, allt högre krav och fler kontroller och mer miljöskatter. Men resultatet blir ju tyvärr tvärtom, svenska betesmarker läggs för fäfot, grisgårdar försvinner snabbt, mjölkproduktionen och nötköttsproduktionen minskar kraftigt medan vi själva äter alltmer mat som importeras.

Alliansen med Centerpartiet och minister Erlandsson i spetsen har gjort en hel del bra insatser (Matlandet Sverige, lägre skatter, lägre djurskyddsavgifter, drivit på för bättre kommunal upphandling mm) för att vända trenden. Men mer behövs!

* Än mer regelförenklingar, även på djurskyddsområdet.
* Bättre obligatorisk ursprungsmärkning av mat
* Offentliga sektorn måste ställa höga djuromsorgskrav i nivå med vad som gäller här
* Inför en djurvälfärdsersättning för att kompensera merkostnader
* Nya riksdagsmål för den svenska livsmedelsproduktionen, tillsätt en parlamentarisk kommitté som ska föreslå en kraftsamling för att vända trenden.
* Omtag kommande dieselskattehöjningar, skyhögt över EUs övriga länder.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

(S)venska Kyrkan om vårt sjukförsäkringssystem

Sveriges Kristna Råd startar ett påskupprop mot förändringarna i sjukförsäkringen. Prästen i Svenska Kyrkan Helle Klein ställer sig med entusiasm bakom detta, med samma resonemang som hon fört på ledarsidan och krönikor i Aftonbladet.

Visst ska kyrkan alltid ta ställning för de svaga och utsatta, men jag är mycket tveksam till att man ska ta ställning i konkreta frågor om t ex sjukförsäkringens tekniska utformning.

Sverige har ju ett grundskydd för alla genom socialbidraget, men visst är det prövande att leva på detta och visst har många i Sverige små ekonomiska resurser. Kyrkan skulle kunna kräva medborgarlön på minst 15.000 kr för alla i Sverige, t ex, men det gör man inte.

Man väljer ut just förändringarna i sjukförsäkringen, där de sjukförsäkrade efter en viss tid ska prövas mot fortsatt sjukskrivning, förtidspension eller övergång till a-kassan. Den principen är rimlig, har sedan reglerna blivit för fyrkantiga så ska de ses över vilket jag står bakom. I så motto har Kyrkan en poäng.

Men varför säger Kyrkan inget om alla de som inte fått sitt första jobb och inte kommer in i vare sig sjuk- eller arbetslöshetsförsäkring?? Utan likt S) väljer Kyrkan att endast diskutera dem som har kommit in i sjukförsäkringen och kan riskera att inte för evigt få vara kvar i den, det handlar om några tiotal tusen som omprövas efter viss tid. Jag slåss för en allmän A-kassa som omfattar även de många hundra tusen som inte fått sitt första jobb eller hamnat utanför av andra skäl, och som idag endast hänvisas till att leva på socialbidrag, inte minst massor av yngre.

Dessa svaga grupper sviker socialdemokraterna helt, och endast för att facket ska ha goda medlemsargument. Svenska Kyrkan lyfter likt (S) endast fram sjukförsäkringen utan att lägga fram ett eget samlat förslag och man har inget att säga till de många, många fler som inte släpps in i sjukförsäkringen och som ofta hänvisas till socialbidrag.

Expressen skriver om detta i min linje.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,