lördag, januari 16, 2010

Försvarsdebatt i Sälen!

När jag var aktiv i LRF var en viktig tilldragelse "Lantbruksveckan", som numera krympt ihop till någon eftermiddag eller så...

Som försvarspolitiker sedan 2006 fyller Folk och försvars konferens i Sälen ungeäfr samma viktiga funktion, men under 3 dagar. Den börjar i morgon och ska bli sedvanligt mycket intressant med ett fullmatat program.

Folkpartiets detaljerade utspel om försvaret efter 2014 innan bläcket hunnit torka på försvarsbeslutet i fjol somras - och innan någon ny omvärldsanalys har gjorts - kommenteras på rätt många bloggar, och jag länkar till Wisemans wisdoms (som är förtjust), till Cynismer (med Gotlandssynpunkter) och till Allan Widman (Strilaren 2 från fp).

Wiseman har tidigare befarat att officerare skulle lockas av Sverigedemokraterna - oklart varför tycker jag - men ser nu en ny frälsare stiga fram ur dimmorna. Och min kunniga kollega Widman hänvisar till den moderatleddda försvarsberedningen för den minskning av flygvapnet som föreslogs för två år sedan, och anger Folkpartiets kursändring till den 15 juni 2008. Sedan dess har alltså det nu gällande inriktningsbeslutet för försvaret i full enighet inom alliansen tagits fram och beslutats i juni 2009.

Och jag länkar till mitt eget inlägg för några dagar sedan med förslag att en förnyad omvärldsanalys bör göras, rimligen av det organ som över partigränserna arbetat med detta i olika former sedan 1950-talet (tror jag). Här finns som alltid även andra förslag, att det stora försvarsutskottet skulle göra detta, eller någon mer expertbetonad grupp från försvaret eller med "oberoende expertis".

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,