tisdag, maj 25, 2010

Tidigare kommunister dikterar de rödgrönas försvarspolitik.

Jag är djupt oroad över att de rödgrönas försvars- och utrikespolitik verkar dikteras av Vänsterpartiet; miljardnedskärningar i försvaret, nedskärning av Sveriges internationella fredsinsatser, tidsplan för att lämna Afghanistan, med mera.

Och så kommer detta i dagens SvD; USA ska lämna sina "baser" i Tyskland och Sydkorea och i alla andra länder....

Uppdaterat: Nordkorea hotar med krig och de rödgröna kräver att USA lämnar Sydkorea. Litar man alltså mer på kommunistdiktaturen Nordkorea än på USA..?

Min reaktion är stark, och framgår av TT-telegram nedan. Vart är de rödgröna och socialdemokraterna på väg? Vart vill Mona Sahlin leda Sverige, och vad säger detta utspel om hennes omdöme och förmåga?

TT-Telegram den 25 maj 2010, 11.46

De borgerliga reagerar tydligt på de rödgrönas förslag.

- Det är unikt bland de västliga demokratierna att ett regeringsalternativs politik dikteras av ett före detta kommunistparti. Detta kan ge oöverskådliga följder för säkerheten i Europa och världen, säger Staffan Danielsson (C) till TT.

- Detta är en mycket oroande utveckling som sätter i fokus på Mona Sahlins kapacitet och omdöme att leda landet, säger han.

Folkpartiets Carl B Hamilton kallar det hela för "stolligheter".

- De baltiska staternas säkerhet garanteras av USA i sista hand. Vänsterpartiernas politik skulle därför undergräva Baltikums säkerhet, och skulle kunna göra de baltiska staterna till ett lätt byte för ryska trakasserier och hot, säger han i ett uttalande.

Socialdemokraternas talesman Urban Ahlin tonar ned skrivningarna.

- Vi kräver det av alla stormakter. Vi skriver inte det om Ryssland, där har vi större problem med mänskliga rättigheter och pressfriheten än i USA.

Han håller med om att ett ensidigt tillbakadragande skulle destabilisera delar av världen.

- Ja, det är klart det skulle. Men vi kräver inte det heller. Det här gäller alla stormakter. Men det är möjligt att vi hade kunnat vara tydligare här, säger Ahlin till TT.

Utrikesminister Carl Bildt analyserar det spektakulära utspelet på sin blogg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,