torsdag, december 21, 2017

Är Magdalena Andersson rasist?

Mantrat under migrationsdebatten fram till 2015 var ”alla människors lika värde”.  Därför var den som menade att Sverige måste anpassa sin migrationspolitik i EU-riktning främlingsfientlig.

Idag är det ett annat ljud i skällan. 

Det här säger nu finansminister Magdalena Andersson i Dagens Nyheter idag. Hade hon sagt det 2013 hade hon stämplats som rasist, typ.

”Vi kan inte ha ett större asylmottagande än vi klarar av att hantera. Det blir inte bra för de människor som kommer hit och det blir inte bra för samhället i stort heller”.

”Det är inte hållbart att Sverige tar ett oproportionerligt ansvar jämfört med andra europeiska länder”.

”Det är inte lämpligt att Sverige har ett mycket högre mottagande än andra europeiska länder”. 

”Vi måste säkerställa att vi aldrig mer hamnar i en sådan situation som vi var i hösten 2015”.

Vi var några stycken som redan 2013 menade att Sverige som litet land i norra Europa inte kunde ha en migrationspolitik som var betydligt mer generös än övriga EU-länders. Det verkar som om de flesta, som då tyckte att vi var närmast rasister, inte ännu har begripit hur hudflängda och uthängda vi faktiskt blev. 

Så någon upprättelse lär vi inte få hos så många. Vi hade kanske rätt, så här i efterhand, men vi var illojala mot gällande partilinjer hos 7 partier och det får ingen vara i vårt land där man ska tycka rätt lika, helt enkelt.

De som med hänvisning till ”alla människors lika värde” (en sanning, javisst) ansåg sig mera goda och humanistiska än de rätt onda som ansåg att det fanns gränser för vad Sveriges resurser mäktade med...

Jag inser när jag skriver detta att det inte är konstruktivt att älta det som varit, jag slutar än en gång med det...och ser framåt.

Är Magdalena Andersson då rasist? Var de som hävdade EU-anpassning i migrationen främlingsfientliga? 

Nej, inte alls,nödvändigtvis. Några kanske var det, men håll isär dem från oss andra som är goda, men realistiska, humanister.

Måtte vi framåt i tiden kunna diskutera komplicerade samhällsfrågor utan att så gripas av känslor att vi stämplar medmänniskor som det ena eller det andra när det inte finns någon grund för det. https://www.dn.se/nyheter/politik/integrationen-fungerar-inte-som-den-ska/