tisdag, oktober 25, 2016

7 gånger fler mord 2016 i Sverige rel Norge?

En norsk statsvetare, Karl-Eirik Kval, skriver i norska Dagbladet att antalet mord i Sverige ligger långt högre än i Norge, och har ökat starkt på några år. Trots att Sverige bara har dubbelt så många invånare kommer vi i år , tror Kval, ha 7 gånger fler mord.

Och han tror att Sveriges mycket större migration kan vara en delförklaring.

Jag vet inte, Sverige kanske alltid har legat långt högre än Norge i denna trista statistik?

Vad jag förstår är Dagbladet en seriös tidning och Kval en seriös debattör. Ändå hade kanske inte artikeln publicerats i Sverige, skulle jag tro.

Han skriver också, i sin korta artikel, kritiskt om att Sverige till skillnad från Norge, som har lika hög välfärd, tagit emot många fler asylinvandrare och ekonomiska migranter ( jag antar att han syftar på båda grupperna) eftersom Sverige starkt skickat ut signaler att man velat detta. I Sverige är vi ju istället stolta över detta, som den humanitära stormakt vi är, även om glansen flagnat det senaste året.

Jag länkar till artikeln främst p g av hans uppgifter om skillnaderna i antal mord, det pågår ju en debatt i Sverige om att det aldrig varit tryggare här, typ, vilket jag lite ifrågasätter.

Stämmer Karl-Eirik Kvals uppgifter känns det lite märkligt att de inte först uppmärksammas och publiceras i Sverige.

Jag tycker ju att en poäng med internet är att det ger möjlighet till t ex att ge utrymme åt en sådan här artikel från ett angränsande land. Kommentera och diskutera gärna.