torsdag, april 16, 2015

Correns nyhetsvärdering - politisk styrd?

Jag gläds naturligtvis åt att Östgötacenterns distriktsstämma med bred majoritet stödde mina 4 förslag  om att anpassa Sveriges asylregler lite i EU-riktning, och inte gå ännu mycket längre med nya förslag före övriga EU-länder.

Jag tycker nog att detta har ett betydande nyhetsvärde, med tanke på turbulensen i dessa frågor vid Centerpartiets partistämma 2013, som ledde till många nyhetsartiklar, ledarkommentarer och etermediadebatter.

Och särskilt i Linköping och Östergötland, eftersom det handlar om östgötacentern och om mig som lokal politiker i Linköping.

Jag trodde därför att den helt dominerande regionaltidningen i Linköping och västra Östergötland skulle informera sin läsekrets om den spännande voteringen, där stämman med bred majoritet stödde min motion trots intensiva debattinlägg från bl a vårt kommunalråd i Linköping Muharrem Demirok och vår riksdagsledamot Lena Ek.

Men inte ett ord, locket på. Har man kanske missat nyheten eller vill man inte informera sin läsekrets. Jag befarar tyvärr det senare.

Hela Corren, på nyhets-, ledar- och krönikeplats driver en tydlig och stark politisk agenda i migrationsfrågorna. Man vill uppfostra sin läsekrets att bejaka dagens svenska migrationspolitik, eller att den blir än mer generös. Och man vill inte ge utrymme åt avvikande synpunkter.

Jag menar att man som dominerande lokaltidning sviker sitt informationsansvar gentemot sin läsekrets när man selekterar nyheter så.

Jag har upplevt detta vid flera tidigare tillfällen, det är därför jag vågar vara så kategorisk, t ex i detta blogginlägg från december 2014 med rubriken - "Corren- Östergötlands Pravda".

Jag får överväga att annonsera om diskussion och beslut på Ög-c-stämman i lördags. Om jag får in annonsen. Och det känns faktiskt fel att behöva gå den vägen. Tycker inte Corren det också?