söndag, oktober 10, 2010

Staffan Danielsson i försvars- och utrikesutskotten

(Obs, läs även min presentation av det nya försvarsutskottet).

Så har då Centerpartiets riksdagsgrupp fördelat de olika utskotten på sina 23 riksdagsledamöter.

För egen del kom jag in i riksdagen 2004, när Lena Ek blev EU-parlamentariker. De två första åren tjänstgjorde jag som ersättare i trafik- och skatteutskottet, två mycket intressanta utskott.

Den senaste mandatprioden kombinerade jag ordinarieuppdrag i försvarsutskottet och i EU-nämnden, två mycket givande uppgifter.

Jag kommer nu att fortsätta som ordinarie ledamot i försvarsutskottet, vilket känns mycket bra. Försvars- och säkerhetspolitiken är mycket betydelsefull för varje land, försvarets personalförsörjning är under omstöpning och de internationella fredsinsatserna är i stort fokus. Rysslands utveckling och vårt närområde måste följas noga, och försvarsberedningen ska snart få nya uppdrag inför nästa försvarsbeslut.

(Kontrollfråga: Men skulle inte Sverige från 2004 upphöra med femåriga försvarsbeslut? Svar: Jovisst, men det blev ingen förändring!).

Försvarspolitiken har betydande kopplingar till utrikespolitiken, och det är därför naturligt att kombinera försvarsutskottet med ett ansvar även i utrikesutskottet. Centerpartiets Kerstin Lundgren fortsätter som erfaren och kunnig utrikespolitiker, men blir också ersättare i försvarsutskottet. Och jag ser fram mot att bli ny ersättare i utrikesutskottet.

Min ordinare stol i EU-nämnden tas över den skicklige Fredrick Federley, medan jag blir första ersättare i EU-nämnden. Europa- och EU-frågorna intresserar mig mycket, och dessa har även betydande försvars- och säkerhetskopplingar.

Utöver dessa ansvarsområden i riksdagen kommer jag givetvis att lägga stor kraft på att bevaka viktiga frågor med bäring på Östergötland, jag kommer att följa de gröna näringarna och landsbygdspolitiken mycket noga samt även de olika frågor som jag lyft fram under den gånga mandatperioden. Och det dyker säkert upp nya!

och som ni vet, på den här bloggen kommer jag att rapportera rätt nära om allt detta!
Väl mött till 4 nya år, läs, och kommentera gärna!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,