lördag, september 13, 2014

Valkampanj och valprognos!

Låt mig mycket kort summera valkampanjen 2014, och riskera en valprognos, med risk att komma helt snett, så klart.

Centerpartiet har efter några tunga år, (opinionsmässigt), för både parti och partiledare, blommat ut i ett utmärkt valprogram med fokus på företagande, miljö, hela Sverige, landsbygd och mat. Vår partiledare har gjort en lysande bra kampanj och vår kommunikation i annonser och material har varit den proffsigaste någonsin, tror jag.

Alliansen har legat i svårt opinionsunderläge hela mandatperioden, trots att 350.000 nya jobb tillkommit sedan 2006 och att Sveriges ekonomi står stark och resurserna till välfärden har ökat. Oppositionen har lyckats få ut sin bild av jämmer och elände.

Alliansen spurtar nu den sista veckan och de rödgrönas försprång har halverats till "bara" 5-6 %...

I regeringsfrågan har de rödgröna, trots ingen gemensam valplattforn, med Stefan Löfven i spetsen lyckast huka sig fram under valkampanjen och hävda att det blir nog bra ändå..

Orsaken till att alliansen ligger i svårt underläge tror jag främst är reformeringen av sjukförsäkringen och A-kassan. Det allra mesta som alliansen gjort var nödvändigt och bra, men pendeln slog lite för långt, A-kassan behöver höjas och sjukförsäkringsreglerna behöver mjukas upp en del. Hade alliansen, och Centerpartiet, tagit tag i detta på ett tydligt sätt hade valet blivit jämnt!

Vad som händer efter valet med regeringsbildning är inte lätt att förutse. Hur ska Löfven som statsminister för en S/MP-regering med stöd av V få igenom en statsbudget där alliansen lagt en gemensam oppositionsbudget och SD är vågmäastare?  För första gången på mycket länge är ett nyval inom något år ingen orimlighet, tvärtom.

Min egen valkampanj som 2:a på centerlistan i Östergötland efter utmärkta Lena Ek, då. Jodå, det har känts bra, jag har efter bästa förmåga kampanjat på möten, på torg och marknader och i debatter och vi valstugor mm.

Jag har också gjort en liten personvalskampanj med annonser och några debattartiklar. Jag har utan större framgång sökt intressera östgötamedia för att jag sticker ut på östgötabänken när jag på några punkter vill närma Sveriges asylregler mot övriga EU-länders, om man läser SVTs valkompass. Några debattartiklar har dock accepterats.

Östgöta Corren gjorde en annan vinkling på valkompassen, där alla ledande kandidater tyckte precis som respektive partilinje, förutom jag och Finn Bengtsson (M), som kom nära också andra borgerliga partier. Vi fick replikera i dagens Corren. Jag tycker ju att poängen med valkompassen, om man ska göra den, är att svara som man tycker.

Nå, hur går det då imorgon. Opinionsundersökningarna är rätt samstämmiga, S runt 29, M runt 21, MP runt 9, FP runt 7, C runt 6, V runt 7, KD runt 5.5 och SD runt 10.

Jag tror att M, C och SD får högre (bara en känsla, som heltvisst kan vara totalfel).

Min valprognos är S 28,3, M 22,8, MP 8,4, FP 7,0, C 7,5 V 6,7, KD 5,7 och SD 11,7.

FI får runt 2 %.