tisdag, oktober 05, 2010

Kunde biskop Eva Brunne formulerat sig annorlunda?

Jag har starkt kritiserat SD-riksdagsledamoten Thoralf Alfssons sanslösa jämförelse mellan nazismen och Islam, krävt att han tar tillbaka och att Jimmie Åkesson tar avstånd. Han backar nu i radio Östergötland och på sin blogg, men halvhjärtat och alldeles otillräckligt.

Sverigedemokraterna lämnade idag storkyrkan under biskop Eva Brunnes predikan, refererat i t ex Expressen och Aftonbladet.

Alla fördömer deras agerande, och Jimmie Åkesson ber nu Kungen om ursäkt. Och visst borde de suttit kvar, och reagerat efteråt mot den kränkning de upplevde.

Men hade de någon poäng då? Kunde Biskop Eva Brunne formulerat sig annorlunda?

Jo, jag tycker nog det på en enda punkt. Hon utgick i sin starka och riktiga deklaration om människors lika värde ifrån de demonstrationer som hölls i Stockholm och på några andra platser igår.
´
Sverigedemokraterna upplevde dessa riktade mot sig, och kopplade ihop dem med de attacker som förekommit mot enskilda Sverigedemokrater och mot deras torgmöten.

Jag har kollat lite klipp om demonstrationerna. Vem arrangerade dem? Det är lite svårt att få koll på, "Septemberalliansen" sägs ligga bakom.

Lars Ohly var i varje fall en huvudtalare på Sergels torg och citeras i Helsingborgs Dagblad; - Det är ingen som ska lämna Sverige förutom Sverigedemokraterna, sa Vänsterpartiets ledare Lars Ohly.

Folkmassan sjöng bland annat "Ut med Jimmie" riktat mot Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson. Aftonbladet beskriver också demonstrationerna och viss äggkastning mot poliser och talkörer med kravet "Ut med Jimmie". Jag har hört ett rykta att AFA-grupper också deltog.

Nog verkar demonstrationen haft viss vänsterprägel med udden riktad mot Sverigedemokraterna och med onödiga uttalanden från Ohly och i slagorden.

Jag tycker nog att Biskop Eva inte borde haft dem som utgångspunkt för sin utmärkta predikan i övrigt. Jag tror inte att hon hade det jag nu redovisat klart för sig.

Sverigedemokraterna borde suttit kvar, men jag kan förstå deras kritik mot inslag i demonstrationerna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,