onsdag, mars 02, 2011

De stupade i afghanistan - Vad hände?

För mer än ett år sedan stupade två svenska officerare i Afghanistan, i strid vid ett plötsligt överfall från en polis när man trodde situationen var lugn.

Plötsligt började attentatsmannen att skjuta och mördade svenskarnas tolk, samt sköt mot de två officerarna. Dessa stupade. Svenska soldater besvarade elden och sköt ihjäl attentatsmannen.

En tragisk händelse, sådant som kan ske i svåra fredsframtvingande uppdrag.

Det visade sig senare att även svenska skott kan ha träffat de svenska soldaterna. Detta ska givetvis inte få ske, och all träning innebär ju säkert att man i princip aldrig ska riskera att träffa egna soldater.

Men strid är strid, attacken sker blixtsnabbt och övriga soldater måste blixtsnabbt bekämpa motståndaren som skjuter mot dem. Att då denne och de två stupade står nära varandra, eller i samma siktlinje, har möjligen inneburit att eld mot attentatsmannen även av misstag träffat de egna.

Försvarsmakten, liksom den åklagare som utredda händelsen och lade ner förundersökningen, bekräftar båda att det inte kan uteslutas att även kulor från de svenska vapnen kan ha träffat soldaterna.

TV4 hävdar nu att endast kulor från svenska vapen har träffat de två soldaterna,med hänvisning till obduktionsprotokoll mm.

Peter Eriksson, MP, kräver en förnyad utredning.

Det gör inte jag. Jag har förtroende för både försvarsmaktens och åklagarens slutsatser.

Däremot är det viktigt att vad som hände redovisas, hur tragiskt det än kan vara. Därför har jag sagt att försvarsmakt och Åklagare bör kommentera TV4s uppgifter, och att finns inte tunga sekretessskäl så finns det ett stort allmänintresse att vad som faktiskt hände redovisas så gott det går. Självfallet ska ju t ex regeringen och riksdagens försvarsutskott delges precis vad som hände.

Vi har också fått sådan redovisning, enligt ovan. Dvs att kulor inte kan uteslutas ha kommit från svenska vapen.

Jag har varit i kontakt med försvarsmakten som står fast vid den redovisning man gjort. Åklagaren menar att han inte kan härleda kulorna till något enskilt vapen, och att TV4s analyser kan vara felaktiga.

Självfallet är denna diskussion djupt upprivande och olycklig och påfrestande för många, att media anser sig ha sådan information att man ger en annan bild.

Här länkar till Dagens eko och Tv4s nyheter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,