fredag, mars 20, 2015

Turkiet för 990 kr, TSS, reserapport! Åk!

12-19  mars 2015, resa med TSS.
Här mina 10 reserapporter på Facebook, jag börjar med den sista och sedan från dag 1 till dag 5:

Turkiet för 990 kr, Slutrapport (nr 10).
En solig sistadag, uppför vackra olivträds- och vinberg ovanför Efesos till en fin liten turistisk bergsby med massor av små matställen och bazarer. Hög fin luft och härliga promenader. Nu eftermiddagen fri, ska gå längs kustvägarna och sedan simma i varma innepoolen, avfärd till flyget halv 3 i natt.
Slutomdöme om resan. Jag är mycket positiv. Den är prisvärd. Typ halva priset mot liknande utan sponsring av näringsliv och stat.
Man får fantastiska kulturupplevelser, storslagna landskap, goda buffemåltider, bra eller hyggliga hotell och en fast och bra reseledning.
Man ska gilla kultur och historia, rätt långa bussresor några dagar med 4-5 timmar i buss. Dock bra buss, bra vägar och lugn körning. Man ska också gilla att åka i grupp och äta bufféer. På hotellen fanns spa och swimmingpool i 4 övernattningar. (kom också ihåg att reser ni i feb-mars kan det vara rätt kyligt, under min resa 10-15 grader och blåsigt vid Troja).
De sist dagarna gick ca 6 timmar åt för besök på matt-, smyckes, och skinnjacksförsäljning. Man behöver inte köpa och gör man det ska man pruta rejält.
Sammanfattningsvis känns resekonceptet seriöst, professionellt och prisvärt, givet de förutsättningar jag beskrivit. Guidningen är på engelska, någon av guiderna borde tala svenska så att man kan välja det alternativet.
Utan TSS hade jag nog inte kommit till Troja och Efesus m fl platser, och det borde så många andra européer som möjligt också göra. Tycker jag!Jag är glad att ha många FB-bekantskaper och får nu frågor om livet som pensionär. Det är lugnare! Nu startar jag ett projekt med undersökande journalistik och äventyrsresor kombinerade och tänkte rapportera till Er. Nu har väl också sett annonserna överallt om en vecka i Turkiet för 990 kr. Kan det stämma och är något att överväga eller ej? Fotot nedan är från det fina strandhotell i Kusadasi nära Ismir (Smyrna) där vår grupp övernattar de 2 första nätterna. Stranden är fin ...men ödslig, hotell Richmond är ett bra hotell med stor spaanläggning och gräsmattorna är oklippta i avvaktan på sommarsäsong. Det är nu åttonde veckan som nya turister anländer till denna paketresa till Troja, Efesus, Miletos och andra historiska platser vid egeiska havet i Anatolien. Vi fyllde 5 stora turistbussar, i första hand unga äldre över 65. Forts följer.


Ni som undrar över min granskning av billiga resor till Turkiet kan ställa frågor. Kostar det verkligen bara 990, t ex. Nejdå, men det ändå prisvärt om man gillar konceptet, att besöka delar av världens förnämsta kulturarv i grupp, bo på fina hotell och äta goda buffeer och sova ut och kunna köpa prisvärd turkisk massage och simma i pool mm. Resan kostar ca 1.300kr per person om man är 2 och bor i dubbelrum (några kostnader tillkom utöver de 990), reser man ensam tillkommer därtill 1.300 i enkelrumstillägg. Väl härnere får man betala drygt 2000 kr till per person för lunch och middag hela resan samt inträde till världsarven/de gamla städerna och templen och teatrarna. Säg 3.500- 4.000 för fina besök med kvalificerad guide under 6 dagar där allt ingår, bussresor, hotell, mat och entréavgifter. Mycket prisvärt, tycker jag, givet att man gillar kultur och mat och att koppla av i grupp under god ledning. Men hur är då hotell och mat och kultur? Forts följer
(Fotot på en liten del av första kvällens rikliga buffé med grönsaker, bönor, färskost, oliver , köttfärsvarianter, kyckling, fisk  och söta desserter en masse. Dryck får man betala själv).

Igår här i sydvästra Turkiet bussavfärd 09 och återkomst 15.30, middag 19 och tid för simning o massage mm , 3 suveräna besöksmål, Priene, Miletos, Didimas Apollontempel (där en gång enligt sägnen Zeus och L. avlade Apollon och Artemis..), sol och 17 grader fm , sen em regn och kallare. vår guide är suverän, kunnig och talar mkt god engelska. Har googlat litet på TTS- resor och Turkiet nu (är ju en granskande journalist) och fick många träffar. Att resorna är billiga beror på att turkiska staten sponsrar samt på ett förmodligen smart upplägg då många samarbetar i gemensamt intresse av att marknadsföra Turkiet och dess kultur och att turistströmmen ökar. Det är lågsäsong på bad, vädret är 10-20 grader med en del regn (=bra turistbesöksväder), man kan sälja in en del extra till besökarna under resan. Det finns en stor belåtenhet med resan och hotell och kulturbesöken, kritik från de som ibland köpt för dyra smycken eller annat på de 2-3 besök som rör besök på tillverkningsfabriker och basar med kanske påträngande försäljare. Likaså rekommenderar man innan resan att ge någon tia eller tjuga per dag i dricks till hotellstäderskan och några andra, och säkert till guiden. Jag tycker nog det är upp till var och en att köpa smycken eller ej, några klipp finns knappast att göra (?) och likaså bestämmer ju var och en vad man vill ge i dricks eller ej. Här en länk som rätt bra beskriver resan, frånsett kulturinslagen som alla verkar nöjda med. http://lotten.se/2014/03/tips-om-man-vill-resa-till-turkiet-kappadokien-med-tss.html

Rapport 4 i serien Turkiet för 990 kr, min brutalt ärliga granskning,
Dag 1 resa flyg + buss+ bra hotell o turkiskt bad/ massage/ansiktsmask (kostnad 230 kr).
Dag 2 söder om Ismir/Smyrna vid floden Meandros utlopp i Medelhavet. Fotot från staden Priene från 2.400 f. Kr, 5.000 invånare, alla senatorer. Därför rymde teatern 6.500, inte 10 % av invånarna som brukligt. Juridikens fader Bias verkade här.
Athenatemplet raserat av jordbävningar. Staden i bergssluttning, där luftströmmar svalkade.
Staden Miletos en bit bort hade 200.000 invånare. Staden Didima hade ett stort apollontempel med 17 km helig väg, delvis bevarad, från stad till tempel. Orakelsvar gavs.

Turkiet för 990 kr, rapport 5. Bra frukostbuffe, avfärd 08.15. Någon timma till 3- miljonerstaden Ismir/Smyrna, vackert bergigt landskap o hav o slätter. Sightseeing några timmar vid stranden och shoppinggata. Min nya vän Davood och jag drack te på en sidogata. Sedan bussresa på bra väg i levande landsbygd med stora olivträdsodlingar, lite bomull, lite vindruvor och vete. Fantastisk utsiktsplats mot bl a grekön Lesbos. God buffelunch, ca 3 tim lugn bussresa, framme vid hotellet ca 16. Detta hotellet mkt enklare men propert. Imorgon Troja.

Rapport 6 i serien Turkiet för 990 kr. En fantastisk dag idag, tycker jag. Avfärd buss 08.15 på bra motorvägar, mest, längs västra kusten med berg och slätter och hav och grekiska öar, så nära de är ) och mycket rätt småskaligt jordbruk och vete och gräsmarker och enorma olivträdsodlingar och fårhjordar med herdar och byar och städer och stränder och mycket hus och fritidshuskomplex och hotell osv. Bussen är helbra och körs lugnt. Vi åkte några timmar till Troja och sen åter.
Troja var fantastiskt! Ruiner i 10 lager sedan 3.000 år f. Kr. Och vilket läge vid Medelhavets inlopp i Svarta havet vid bodporen/ dardanellerna, Nu syntes havet 6 km bort och bakom det Europa! Snart ett nytt inlägg om Troja, men den eventuella hästen ser ni på fotot.

Turkiet för 990 kr, ( eller snarare 3.500,
även det mkt prisvärt). Rapport nr 7. Man träffar trevliga medmänniskor på gruppresor, här 2 trevliga söderköpingsbor. Kvällsbilder på det enklare hotellet.
Först om varför resan är billig, och sen om Troja.
Vi har en utmärkt guide, mkt kunnig och utmärkt engelska. Tidigare ordnades gruppresor från Tyskland o andra länder typ denna. De kostar typ 7.000 kr. Handelskammaren i Ismir tog efter konceptet men ville ha ökad volym resor och sänkte priset till nu ca 3.500 kr inkl mat och entré o flyg o hotell o buss. För 12 år sedan , början i Tyskland. succé. Sen 2 år också i Sverige. Resorna likvärdiga i kvalitet med de privata alternativen.
Troja. Vilken historia. Grundad ca 3,000 f kr vid Bosporens inlopp. Gång efter gång raserad i jordbävningar eller nerbränd vid invasioner. Teglet jämnades ut och staden återuppbyggdes. Man var lotsar genom dardanellerna och handelsstad. Enligt Homeros på 600-talet f.kr mästerverk Odysséen och Iliaden utkämpades på 1200-talet f kr ett 10-årskrig mellan greker och Troja. Till slut lyckades grekerna erövra Troja och mörda alla dess ca 9.000 invånare. En del lyckades fly och en var kanske med och anlade Rom. På 600-talet e kr krossade jordskalv Troja som växte igen. Återupptäcktes på 1800-talet.


Turkiet för 990 kr, en brutalt ärlig granskande journalistik, Rapport 8.
En bra dag till, om man gillar kulturvärldsarv i maxklass, att åks buss i vackra levande landsbygder och att äta goda buffemåltider.
Idag avfärd 0815, buss några timmar med fika/souvenirpaus. Besök på äktamattfabrik med många kvinnliga vävare och tvåknutsmattor, en undervisande bra förevisare. Sedan sökte ett antal försäljare intressera oss för köp, och posthemskick inom 6 veckor, priser från några tusen (små) och 6.000 till 20-40.000 och mer. Om man är intresserad bör man kolla prisalternativ i Sverige innan avfärd, för att kunna bedöma.
Sen buss en timme till Pergamon, och den magnifika övre staden (Akropolis) på en bergstopp med hisnande utsikt. Har nedan segrade en romarkejsare över Galaterna för ca 2100 år sedan, och här byggde kejsar Trajanus ca 200 e kr ett templen, han kallades djävulen av de kristna för han mördade massor. Johannes uppenbarelser i Bibeln manade 7 kyrkor i området att växa, t ex Pergamon, Smyrna/Ismir och Efesus. Ordet Pergament kommer härifrån och en stor läkare som gav namn åt gallan bodde här.
Sedan 2 timmar buss till samma fina strandområde som första 2 nätterna, men nu ett typ 5-stjärnigt hotell.


Turkiet för 990 kr. Rapport 9.
Runt 15 grader och mest sol. Resmål i närheten. Först 2 stora rätt eleganta säljställen för guldsmycken och läder/skinnjackor. Insäljning är att Turkiet har ingen skatt, lågsäsong, grupprabatt = 50% rabatt. Priserna är dock väl tilltagna och man kan nog pruta typ ytterligare 50%. Om då billigare än i Sverige, kanske. I min brutalt ärliga granskning köpte jag en tuff röd och svart skinnpaj ...(kan vändas ut och in) för utropspris 1.120 euro och genast 50 % rabatt till 560 euro, slutpris 280 euro.
Bra om man kollar marknaden i Sverige innan man åker. Fin modevisning på jackstället med ca 15 tuffa modeller från både Turkiet och Sverige (vår grupp).
Em till Efesus, en mäktig upplevelse. Här bodde 300.000 under romartiden. Huvudstad i provinsen Asien. Här låt Artemistemplet, ett av världens 7 underverk. Artemis/kubille var här den första guden, grekerna gjorde henne sedan till Zeus dotter. Efesus kan betyda bi-staden och har 8.500 år gamla rötter. Mäktig teater.
Nu i sista hotellet, mycket bra vid semesterort, har just simmat 1 km i 15-m-pool med 26 grader.


Tommy Hansson har varit på samma resa och kompletterar utmärkt med mer historiska fakta.