tisdag, september 18, 2007

Iman al Haqq förtydligar sig

Jodå, riksdagens högtidliga öppnade var stilfullt som vanligt. Samlingen i Storkyrkan var välbesökt med kungafamiljen i spetsen, med predikan av domprost Åke Bonnier, sång på hebreiska av en judisk kantor och textläsning på arabiska ur koranen av Imam al Haqq.

Jag hade bestämt mig för att delta liksom tidigare, det är en bra början på riksdagsåret i linje med vår tradition och våra värderingar. Jag tänkte inte låta mig störas av imamens medverkan.

Imamen hade också i några media - Eskilstunakuriren bl a , han bor där - beklagat den "olycksaliga intervjun" i paraplyprojektet. Visserligen hade han sagt det som lades i hans mun, men han hade främst avsett att redovisa hur man i många muslimska länder tänker i dessa frågor. Muslimer i Sverige bör däremot anpassa sig mera till svenska synsätt i dessa frågor, menade imamen.

Ja, det är ju ett steg framåt, bra. Det finns dock anledning att fortsätta dialogen med imamen.

Det är viktigt att Sverige internationellt - och vi alla i vår egen debatt - av all kraft arbetar för att motverka medeltida fundamentalistiska strömningar; sharialagar, mannens överhöghet osv, och för att vi ska skilja mellan politik och religion.