tisdag, september 18, 2007

Iman al Haqq förtydligar sig

Jodå, riksdagens högtidliga öppnade var stilfullt som vanligt. Samlingen i Storkyrkan var välbesökt med kungafamiljen i spetsen, med predikan av domprost Åke Bonnier, sång på hebreiska av en judisk kantor och textläsning på arabiska ur koranen av Imam al Haqq.

Jag hade bestämt mig för att delta liksom tidigare, det är en bra början på riksdagsåret i linje med vår tradition och våra värderingar. Jag tänkte inte låta mig störas av imamens medverkan.

Imamen hade också i några media - Eskilstunakuriren bl a , han bor där - beklagat den "olycksaliga intervjun" i paraplyprojektet. Visserligen hade han sagt det som lades i hans mun, men han hade främst avsett att redovisa hur man i många muslimska länder tänker i dessa frågor. Muslimer i Sverige bör däremot anpassa sig mera till svenska synsätt i dessa frågor, menade imamen.

Ja, det är ju ett steg framåt, bra. Det finns dock anledning att fortsätta dialogen med imamen.

Det är viktigt att Sverige internationellt - och vi alla i vår egen debatt - av all kraft arbetar för att motverka medeltida fundamentalistiska strömningar; sharialagar, mannens överhöghet osv, och för att vi ska skilja mellan politik och religion.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Igår skrev jag och tackade för att du hade kurage att bojkotta islamistiska fundamentalistiska kvinnoförtryckares deltagande i storkyrkan. Men det var igår, idag är det bara att konstatera att du är som alla andra politiker, pratar än massa som de inte menar. Det finns bara ett gemensamt ord för er alla, SUCK.

Steen sa...

Hej - kan det passe at der ikke findes et eneste foto af imamen i Storkyrkan ?
Transmitterede SVT 24 ikke derfra.

hilsner fra Danmark

Staffan Danielsson sa...

Vi kan alltid diskutera kurage. Jag gick ut tydligt och reagerade på imamens uttalanden och ifrågasatte hans medverkan. Jag övervägde om jag skulle avstå andakten i Storkyrkan, men landade i att inte göra en sådan demonstration.
Abd al Haqq har också beklagat intervjun och alltså backat en del. Jag bejakar en utveckling inom Islam ifrån medeltida bokstavstroende låsningar, och var gång detta sker är det steg åt rätt håll.
Men det finns väldigt mycket kvar att göra, och diskutera, visst. Något som den här debatten förhoppningsvis bidragit till