onsdag, september 20, 2006

Personkryssdramatik

Innan jag var listetta gillade jag personvalet rätt skarpt. En möjlighet att utmana och testa sina möjligheter, och för folk att välja person.

Som listetta framstår personvalet mera odemokratiskt, nog borde väl distriktsstämmans rangordning räcka...

Typiskt svenskt lagompersonvalskompromiss, i stora partier nästan omöjligt att kryssa sig fram , i lite mindre - även t o m i riksdagens tredje största... - kan det faktiskt gå.

Nåväl, vi har personval (och jag tror detta kommer att förstärkas vartefter) och då är dessa dagar rätt spännande, i vart fall för de närmast berörda och säkert för många fler.

Jag hittade länsstyrelsens löpande personvalsrapportering i förmiddags, på www.val.se, och har kollat av en del. Dramatik í Skaraborg, i Jämtland oväntad (?) omkastning, i Jönköping likaså fast mycket återstår osv. Ja, jag menar centerrösterna.

Även i Östergötland spännande och omkastningar. Karin Jonsson, vår tvåa från Norrköping öppnade stenhårt i takt med att Östra Östergötland började räknas och ledde länge. Nära hälften återstår att räkna, och jag ligger något före nu men både en bit under 8 procent. Britta Andersson har gjort en stark kampanj och ligger på över 300 röster, och Muharrem Demirok över 200. (en farlig framtidsman utifrån en lite bedagad listettas synvinkel, men en spännande framtidsmöjlighet för alla andra..!) Micke Cornell från Ödeshög har öppnat försiktigt i de avlägsna östra delarna men kommer säkert imorgon. "Topp 5-listningen" verkar stämman ha lyckats bra med, och jag är stolt över vår starka riksdagslista i Östergötland.

Under fel rubrik några rader om kommunalvalet i min hemkommun Linköping. På 1970- och åttiotalet växlade makten mellan rött och blågrönt, kds stödde s en del, efter m-c-fp-styre 1991-94 blev det röd s-v-mp-majoritet. I det läget hittade s och c varandra och har sedan dess styrt Linköping med stor framgång. Borta är gånga uppslitande strider mellan blocken, ekonomin är god, miljösatsningarna imponerande och Linköping är den mest marknadsstyrda kommunen i Östergötland med ca 40 procent - tror jag - av den offentliga tjänstesektorn upphandlad från privata entreprenörer med regelmässigt god kvalitet och effektivitet. Liksom även hos den kommunala verksamheten, sporrad av konkurrensen.
I valet backade s-v-mp och m gick fram, förutsättningarna för fortsatt minoritetsstyre s-c är rejält sämre, och det finns en - låt vara mycket knapp - borgerlig majoritet med 40-39...
På centergruppen i går beslutade vi att inleda diskussioner med m-fp-kd för att försöka skapa en stabil politisk plattform för en fortsatt framgångsrik utveckling i Linköping utifrån den goda grund som lagts, men nu i en borgerlig samverkan. Ett majoritetsstyre med ett mandat och med 4 partier kräver mycket av alla parter, och jag hoppas verkligen att förhandlingarna blir konstruktiva och framgångsrika. Det lutar alltså åt borgerligt styre i Linköping, men det kräver liksom på riksplanet generositet och kompromissvilja hos alla parter, samt en insiktsfull och stark ledning och samordning.