lördag, januari 10, 2009

Linköpings Stadsmission

Ett givande studisbesök igår på Linköpings Stadsmission och dess drivande och engagerade chef Lars Linebäck. Tillsammans med 4 goda allianskollegor från riksdagens östgötabänk.

37 olika kyrkoförsamlingar står bakom stadsmissionen som på kristen grund gör ett stort och viktigt arbete med att förebygga och hjälpa människor som har det svårt och i många fall är drogberoende. Starten i Linköping var 1972, i Stockholm på 1800-talet och flera stora kommuner har fått sin Stadsmission rätt nyligen, snart 7 stadsmissioner samarbetar i ett riksnätverk.

100 anställda och 70 volontärer, en verksamhet som växt kontinuerligt och som även klarat Linköpings sedan 15 år införda upphandlingssystem i konkurrens.

Vi hade en intressant diskussion om äldreboende där stadsmissionens offerter blir väsentligt dyrare än t ex Carema och Attendo, de privata företag som arbetar med stordriftsfördelar och som uppenbarligen utför sina uppdrag åt kommunen med effektivitet och konkurrenskraft. Kommunen beställer ju och skräddarsyr hur äldreboende ska drivas, och i Linköping börjar man nu att pröva att ha kostnaden given och låta konkurrensen bero av vem som får in mest kvalitet av den givna kostnaden.

En ytterligare valfrihetsreform vore naturligtvis att ha en Äldrepeng som medborgarna själva kan använda för den boendeform med assistens de vill ha, och där en del nog skulle välja stadsmissionen även om det blir lite dyrare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,