torsdag, februari 28, 2008

Heja Baltikum!

Centerpartiets riksdagsgrupp har i tre dagar besökt Tallin och Riga. En bra resa med utvecklande samvaro och bra besök på ministerier och ambassader m.m.

Det är fasansfullt att tänka på de 50 fruktansvärda åren för bl a dessa stater under kommunismens förtryck och omänskligheter. T ex Lettland invaderades 1940 av SovjetRyssland, 1941-44 härskade Nazisttyskland och sedan åter 1944-1991 kommunisterna via den sovjetiska lydregeringen.

Nazisterna mördade de flesta av Lettlands 100.000 judar. Kommunisterna deporterade en enda natt i juni 1941 15.000 lettländare till fångläger i Sibirien. Efter återkomsten kollektiviserades jordbruket under oerhörda förbrytelser. Efter åtta år hade omkring 120.000 oskyldiga människor dödats, fängslats eller deporterats. På ett enda dygn i mars 1949 sändes 43.000 människor till Sibirien.

Kommunisterna knackade på i natten eller i gryningen hos familjer som skötte sina små jordbruk, man fick lämna åkrar, husdjur och sitt hem och under hemska former skiljas från varandra och placeras i fångfinkor på tåg till Sibirien, massor dog under transporternas lidanden och många i Sibiriens fångläger. Deras hem övertogs av andra eller lämnades oftast åt sitt öde och förföll.

De svenska kommunisterna - vars arv idag företräda av vänsterpartiet - gillade vad som hände och hade flitigt besöksutbyte med de ryska kommunisterna långt in på 1970/80-talet....Avskyvärt!

Estland och Lettland och Litauen var bland de fattigaste länderna i Europa efter dessa år av förtryck, vanskötsel och utsugning.

1991 skedde frigörelsen, en fantastisk händelse.

Sedan dess har länderna utvecklats fantastiskt både ekonomiskt och demokratiskt, och det är en fröjd att möta våra bröder och systrar på andra sidan Östersjön och se hur framgångsrikt de nu med grund i marknadsekonomi, yttrandefrihet och demokrati möter en ljusnande framtid.

De gamla hansastäderna Tallin och Riga är idag pulserande städer med en rik historia som är väl värda besök och semesterresor!