måndag, december 03, 2007

Spretig försvarsdebatt

V och mp redovisade sina radikala alternativ i dagens försvarsdebatt.

Försvarsministern var tydlig om regeringens inriktning, med stöd från oss "alliansare" i riksdagen.

Den nye utskottsordföranden Anders Karlsson ställde frågor, men gav inga svar på gåtan hur det största partiet både kan kräva mer besparingar på försvaret än miljöpartiet, samtidigt som man verkar avvisa varje besparing inom försvarsmaterielområdet.

S kritiserar regeringen för att ange besparingar på 350 milj kr under 2008 "utan genomgripande analyser", samtidigt som man själva vill ha drastiska besparingar på 7,5 mkr mer än regeringen under 2009 och 2010. Kraven på regeringen gäller uppenbarligen inte de egna förslagen, vilket med förlov sagt helt urgröper kritiken mot regeringen.

Även jag lyfte tydligt fram socialdemokraternas lappkast och märkligt inkonsekventa agerande under hösten.

Min analys är att man fortfarande är ett mycket orutinerat oppositionsparti, och vill hämta in lite snabba pengar för att kunna finansiera en rad löften i sin samlade budget. Jag har svårt att tro att dessa 7,5 miljarder kr kom från de kunniga socialdemokraterna i försvarsutskottet, utan det bör snarare ha varit direktiv uppifrån. Men detta vet jag ju inte. Det är ändå trist att se ett f.d regeringsparti nu agera så här lättvindigt, och i tron att detta inte skulle avslöjas uppenbarligen.

Mitt inlägg fokuserade på att så här lättvindigt kan ju inte ett stort oppositionsparti agera, vilket faktiskt inger oro för framtiden. Och jag kopplade ihop bilden med ett liknande agerande på ett område, där man agerar rätt "populistiskt" och i strid med sitt tidigare agerande. Nämligen när Mona Sahlin plötsligt kräver att Sverige - tydligen med de baltiska staterna och Polen - ska säga blankt nej till den planerade gasledningen och därmed föregripa den pågående prövningen efter de internationella regelverk som finns. Det är mycket allvarligt och har bäring på våra förbindelser med staterna i vårt närområde och Europa om Sverige inte på hemmaplan vill följa de internationella förpliktelser som vi tar för givet i alla andra sammanhang. Särskilt anmärkningsvärt är det ju också att just socialdemokraterna och Mona Sahlin själva i regeringställning hänvisat till just samma internationella havsrättskonvention som den borgerliga regeringen nu följer.

Jag pekade också på försvarsutskottets socialdemokraters motion, som menade att en ev kommande gasledning kräver mer marina resurser. Inget blankt Sahlin-nej, således...

Mitt inlägg avslutas dock med en maning till viss besinning och med en förhoppning att det fortsatta arbetet i försvarsberedningen och i försvarsmaterielsbesparingarna kan ske med siktet inställt på en traditionellt bredare samsyn. Alliansen anger ett bedömt långsiktigt besparingsutrymme på 3-4 miljarder kr, och s bedömer uppenbarligen nivån till 3,5 - 4,5 miljarder, dvs ungefär samma nivå faktiskt.


Det blir en intressant fortsättning!