söndag, juli 10, 2011

Klokt från Smålands-ÖgCentern i regionfrågan!

Jag tycker ärligt talat att det är rätt bedrövligt hur moderaterna har agerat i regionfrågan på riksplanet och på många håll regionalt. Man bromsar och söker förhindra det som en enig regionutredning var överens om, en fortsatt regionnivå och ca 7-9 regioner. Det är också mycket trist att M i Jönköping fått mig sig delar av S till att tro på samma län/region imorgon som på 1600-talet.

Centerpartiets ledande företrädare i de tre Smålandslänen och Östergötland skriver nu en mycket bra debattartikel i flera tidningar i området, här i Smålandsposten.

Vi har i praktiken 3 stora regioner redan, i Skåne, i Västra Götaland och i Stockholm. De fungerar allt bättre, ingen talar där om att återgå till de gamla länen, och de tar över allt mer ansvar från riksplanet och ror hem mer infrasatsningar och annat till sina regioner. Småland och Ög har här hamnat lite i bakvattnet och det vill M och delar av S i Jönköping att så ska det förbli.

Jag hoppas att en stark ny region snarast kan bildas mellan Skåne, Västra Götaland, Målardalen och Östersjön! Kanske Kronoberg går till syd men att i varje fall Kalmar, Jönköping och Östergötland agerar rationellt!

Tåget går inom något halvår, så det brådskar. Staten kommer snart att göra sin regiondelning för sina myndigheter och verk. Det skulle vara trist och tråkigt om Småland och Ög fortsätter att halka efter de stora regionerna även efter 2014 och kanske fram till 2018. Jag hoppas på sans och eftertanke och handlingskraft!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,