fredag, juli 09, 2010

Almedalsrykte: Solveig Ternström röd energiministerkandidat..!

Jag har uppskattat Solveig Ternström som på senare år engagerat sig politiskt, som riksdagsledamot för Centerpartiet. Hon är en varmhjärtad kvinna med ett stort socialt engagemang för t ex äldre och för kulturarbetare. Och hon var och är starkt engagerad i den stora miljöfråga som rör kärnkraften, där hon argumenterar precis som vid folkomröstningen för 28 år sedan.

Själv har jag noterat att någon förnybar satsning av dignitet har det tyvärr inte blivit på 28 år, och inte heller har kärnkraften avvecklats frånsett två reaktorer i Barsebäck. Dessutom handlar den stora miljöfrågan idag om klimatet, och det allra viktigaste är att minska CO2-utsläppen och användningen av fossil energi. Och att då samtidigt avveckla både användningen av bensin och diesel och av kärnkraft är inte möjligt utan risken för dramatiska effekter för ekonomi och sysselsättning.

Så jag står helhjärtat bakom alliansens energiuppgörelse, men det gör verkligen inte Solveig. Hon prioriterar kärnkraftsavveckling bums, och sätter nu hela sin tillit till det parti som mest av alla symboliserar Sveriges väldiga satsning på kärnkraft för 30-40 år sedan, Socialdemokraterna. Sossarna drev linje två i kärnkraftsomröstningen, en avveckling med förnuft och långsamt vartefter det eventuellt var möjligt...

S har fortfarande samma linje, kanske en avveckling någongång i framtiden om det går.

Solveig har nu satt hela sin tillit till det socialdemokratiska arbetarepartiet med sin starka industri- och fackkopplingar, och byter fot med 100 procent och agiterar på torgmöten med Mona Sahlin och Margit Wallström för att till varje pris få medborgarna att rösta rött...

Eftersom, enligt Solveigs analys, det är socialdemokraterna som är mest trovärdiga i att leda Sverige (antar jag) och att snabbt kunna avveckla de 10 kärnkraftsreaktorer som man själv drivit fram.

Tillåt mig att tvivla!

Nåväl, Solveig Ternström vill säkert väl men jag tycker allt att hon bytt fot märkligt snabbt och hamnat i en galen tunna.

Efter Solveigs uppmärksammade torgnöte med Mona Sahlin går självfallet ändå ryktena i Almedalen; är det Mona Sahlins avsikt att satsa på Solveig Ternström som ny energiminister?!

Vem vet, Socialdemokraterna behöver ju ta upp kampen med Miljöpartiet och kanske Solveig Ternström och en radikal kärnkraftsavveckling vore en bra medicin för detta. Jag kan se rader av torgmöten över landet i Kiruna, Västerås, Luleå, Trollhättan, Stockholm osv där Mona, Margit och Solveig går till val på en blixtsnabb nedläggning av kärnkraften. (Och av många industrier och massor av industrijobb också).

Jag gläds över Sveriges storsatsning på förnybar energi (äntligen) och på att kärnkraften ska bära sina kostnader utan några statliga stöd.

Så har man liberala värderingar och tror att alliansen är bäst skickat att leda Sverige mot framtiden med satsning på fler jobb och företag och med världens främsta klimat- och miljöpolitik, då ska man - tycker jag - rösta på Centerpartiet; Alliansens Gröna Röst!!

se också Hanne Kjöller i DN, min kollega Kerstin Lundgren, AB,SSU,ABLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,