torsdag, september 20, 2007

Tuff och modig regering

En stark, offensiv och bra statsbudget, tycker jag. Med en stark svensk ekonomi och en fortsatt offensiv för fler jobb och färre utanförskap.

Social-Per Nuder gjorde maximalt av att vi i högkonjunktur minskar deltidsstämplingen med A-kassa, trots att det är uppenbart att det är lätt att vara nöjd med halvtid och inkomst 90 procent av heltid ändå. Och nu finns ju verkligen goda möjligheter att söka heltid med hjälp av jobbtillväxten och de olika nystartsjobben.

S var inne på detta för några år sedan enligt miljöpartiet, trots att Per Nuder blånekar.

Dagens eko i P1 hade en lång intervju med en familj på Essingen, som kunde varit tagen ur en s-valfilm; med ledande frågor om det inte kändes trist att få mer i netto på de svagares bekostnad, och om de inte kunde tänka sig att avstå detta till förmån för de svaga i samhället. Något av regeringens helhetssyn i budgeten redovisades knappast, kanske mkt kort, men sedan flera minuters s-propaganda. Vi vet ju var många journalister har sina hjärterötter, och ibland märks det ovanligt oförblommerat.

Jag tror att regeringen gör helt rätt, utmanar den socialdemokratiska hegemonin på problemformuleringsområdet sedan så länge, genomför den helt nödvändiga nydaning av politiken som Sverige så väl behöver, och som redan börjar ge goda resultat. Visst naggas en del ersättningar och förmåner i kanten eller avskaffas, men Sverige har alltfort ett av världens mest generösa ersättningssystem vad gäller a-kassa och sjukförsäkring mm, vilket är bra.

Nu genomförs förändringarna, de får verka några år och så får valet handla om vad som har skett och hur Sverige ser ut år 2010. Jag är stor optimist, faktiskt.

Läs gärna Barbro Hedwalls krönika i dagens DN (web) om sin besvikelse och upprördhet över Per Nuders kamp för allas rätt att erhålla a-kassa med goda villkor, gärna så många som möjligt nästan, istället för att minska utanförskapet och skapa fler jobb. Här.

href="http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=694894">