lördag, juli 10, 2010

Littorins två Brott/Misstag - vilka straff ska utdömas?

Jag tar risken och kommenterar Littorinaffären nu när Aftonbladet - som lovat att hålla tyst... - berättar att Sven-Otto Littorin en gång köpt sex för 2.000 kr av en uppenbarligen därtill villig kvinna.

Jag vet inte om det stämmer eller inte, bevisen är en intervju med den påstådda kvinnan och mejl från en e-adress som påstås ha tillhört det f.d statsrådet.

Men jag väljer att i detta inlägg utgå ifrån att det som Aftonbladet påstår har inträffat, har jag fel kommer jag att be om ursäkt för att jag spekulerat i detta. Jag hoppas att det inte har inträffat, men spekulationerna är våldsamma och jag tar alltså risken att ge min kommentar givet att de har någon grund.

Sven-Otto Littorin är en sympatisk och skicklig politiker och människa, tycker jag. Under en svår tid i sitt liv har han eventuellt gjort det allvarliga misstaget att köpa sex av en kvinna, en klandervärd handling som också är ett brott enligt svensk lag. För detta ska han ha allvarlig kritik och eventuellt lagföras enligt lagboken med de konsekvenser det kan få. Han har redan fått schavottera i media vilket är ett straff i sig, och han har snabbt lämnat sin ministerpost.

Stämmer det ovanstående så har han gjort ett allvarligt misstag till, att snabbt avgå som minister utan att ange det kanske tyngsta skälet. Han har i så fall angivit andra skäl som är mera ömmande och indirekt också kopplade till detta, han har allmänt talat om att han gjort saker i sitt liv som han inte är stolt över men han har inte preciserat det som Aftonbladet fått reda på.

Det finns dock ett försvar för Littorins försiktighet, hoppet om att Aftonbladet skulle avstå från att publicera sin story vilket man ju också öppnade för genom det falska (som vi nu vet) hyckleriet att säga A (han har nog begått ett brott) men inte B (vi kommer nu inte att publicera detta eftersom han har lämnat sitt offentliga uppdrag). Littorin kan alltså ha valt sina formuleringar i hopp om att därmed kunna skydda sin familj.

Jag tycker ändå att Littorin borde insett att Aftonbladet aldrig skulle kunna tänkas avstå från att sälja lösnummer på detta, oavsett hur hycklande man lovat det, och att han därför bort ta tjuren vid hornen och lägga alla korten på bordet på en gång, regel ett i all krishantering som ju alla vet.

Hur är nu läget för politikern Sven-Otto Littorin. Det är illa, han har avgått ur regeringen och har eventuellt gjort ett allvarligt misstag som enligt lagen är ett brott, därtill på ett område som anses särskilt förkastligt.

Hur är läget för människan Sven-Otto, då? Ja, det är självfallet också illa, ett sexköp (eller anklagelser om detta) är inget att vara stolt över, tvärtom. Det är en utomordentligt jobbig tid för Sven-Otto Littorin och alla i hans närhet just nu.

Kan en människa förlåtas för något man gjort och kunna gå vidare i livet. Naturligtvis!

Sven-Otto Littorin har och kommer kanske ytterligare att straffas hårt för sitt misstag i det fortsatta gatloppet. Så är villkoren för offentliga personer, även sedan de lämnat sina uppdrag.

Det gäller ändå att ha lite sans och måtta i uppståndelsen. Stämmer det Aftonbladet påstår gjorde Littorin rätt som avgick, han och hans familj kommer att få lida för det skedda men jag ger honom och hans nära mitt stöd. Livet går vidare, vi gör alla mindre eller stora misstag och det viktiga är att erkänna dem, vid behov sona dem och sedan lägga dem till handlingarna, ta lärdom och se framåt!

länkar till några andra bloggar som skriver detta; Peter Andersson, Mary X Jensen, opassande, expressen, DN, SvD, Johan Pettersson, Ordinationer, Svensson

Läs även andra bloggares åsikter om , ,