tisdag, maj 17, 2011

Kommunismens förbrytelser i Litauen

Tungt ämne, jag vet. Men vi frår aldrig glömma.

Nazismens ondska var delvis annorlunda, men sovjetkommunismens sanslösa förtryck gav lika mycket omätligt lidande och kanske fler mördade, avrättade,deporterade och döda av hunger.

Estland, Lettland och Litauen är länder där folkgrupperna har olika bakgrund, kulturellt och språkligt. Trots att vi i Sverige tror att de är rätt lika.

Länderna har genom årrundradena drabbtas fruktansvärt hårt av "förtryckare" och "befriare". Befriaren blir förtryckare osv..

Första världskrigets hemskheter drabbade i hög grad soldaterna, andra världskriget lika mycket civilbefolkningen.

Sovjetkommunismen invaderade och tvångsanslöt länderna till Sovjetunionen, efter Stalin-Hitlers pakt. Anslutningen var "frivillig" hävdar en del ryssar än idag..., trots att alla partier utom det kommunistiska förbjöds, och sedan alla måste rösta - det stämplades in i passet - där kommunistpartiet vann en jordskredsseger med ca 99 procetn av alla röster, samtidigt som stridsvagnarna rullade på gatorna.

De politiskt aktiva, journalister, lärare, kulturpersoner, bönder, företagare klassades i hög grad som "Folkets fiender" och deporterades till Sibirien efter att ha väckts mitt i natten och fått en halv timme på sig för att packa. Männen föstes in i boskapsvagnar med ofta ingen mat eller vatten, kvinnor och barn föstes in i andra vagnar till andra delar av Ryssland, en tredjedel kanske dog under transporten och massor under fruktansvärda umbäranden i 30-40 gradig kyla i hålor.

Sedan invaderade Hitler de tre länderna och utrotade snabbt många hundratusen judar, även de en stor del av landets välutbildade. Och så kom ryssarna tillbaka och deporterade och mördade kvarvarande av landets utbildade grupper...

Omätbara lidande, en otänkbar terror.

Vi besökte KGDs fängelsehålor, vattentortyrcell, madrasserade torturceller, avrättningskammaren där fångarna efter outsagda lidanden sköts...I en byggnad mitt i Vilnius med gatan utanför...

Den siste partisanen avrättadades där 1956. Efter andra världskriget stred "Skogsbröderna" för Litauens självständighet, ett gerillakrig i våldsamt underläge där det fåfänga hoppet var hjälp från USA.

Vi besökte en by på landsbygden där en gömd källare under en loge hade återställts, och där 12 partisaner 1948 i hemlighet utropade ett självständigt Litauen. Bönder vars mark hade stuligts och andra. Snart sagt alla dog i strid eller avrättade.

Vi träffade Juliana, ca 75 år, som berättade om när henner far - som var sympatisör - medgav att källaren byggdes, och om hur de 6 som gömde sig där fick mat från gården, vilket noga fick döljas för övriga i byn.

Bussfärden genom en betydande del av Litauens landsbygd gladde mig, rika jordbruksbygder där fälten i hög grad var uppodlade och välskötta, husen var under upprustning och lantbruksmaskinerna likaså. Litauen är mycket fattigt, men marknadsekonomins krafter är starka, och landet är på gång!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,