fredag, april 23, 2010

Är Du Social-, Krist-, Sverige eller Centerdemokrat..?

Norrköpings tidningar erbjuder sina läsare att testa vilket parti som ligger närmast deras åsikter. Gör gärna "testet"!

Testet är gjort av Stig-Björn Ljunggren, Christer Isaksson och proffesor Tommy Möller.

Stig-Björn Ljunggren (s-märkt) uttalar i artikeln att han hellre skulle dö än rösta på Centerpartiet. Karin Jonsson, oppositionsråd (C) i Norrköping, skriver om det på sin blogg.

Ett antal ledande centerpartister - bevisligen - i Östergötland har nu gjort testet inklusive jag själv. Alliansen kommer högt, men hela tiden i ordning FP eller KD och först därefter C eller M.

Frågorna är ibland lite fyrkantiga, och urval och utformning påverkar givetvis starkt.

T ex är frågan "Sverige ska delta i NATO-ledda militära operationer i Afghanistan" lurig. Fredsinsatsen är ju under FN-mandat, vilket inte nämns. Däremot är det Nato som fått i uppdrag av FN att leda insatsen. Genom att lyfta fram Nato och inte FN styr frågan alltså mot att fler tvekar och svarar nej, skulle jag tro.

Även frågan "Sjukförsäkringen ska vara tidsbegränsad" är tillspetsad. Alternativet hade ju varit att fråga om den ska vara evig...Man svarar ju lätt nej på den första och nej på den andra..

Nåväl, om vi som är Centerpartister och testar oss och blir Kristdemokrater eller Folkpartister så är uppenbarligen testet rätt dåligt utformat och bör göras om. Därmed inget ont sagt om våra goda allianssyskon.

Att därtill Stig-Björn Ljunggren uttalar sig som han gör borde i sig själv diskvalificera testet, man kan ju inte sätta bocken till trädgårdsmästare i sådana här grannlaga frågor.

Lite anmärkningsvärt att testet också läggs upp på ett sätt som gynnar Sverigedemokraterna. Jag medger att urval och utformning av sådana här test är svåra, men också mycket viktiga eftersom människor testar och påverkas.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,