fredag, december 11, 2009

Fortsatt alliansregering med borgerliga "frifräsare"?

Oppositionsrådet (FP) i Norrköping Mathias Sundin har en bra blogg om amerikansk politik, som jag gärna hänvisar till.

Som tvåa på riksdagslistan (FP) i Östergötland driver han nu en "amerikansk" personvalskampanj genom att utmåla sig som "orädd och självständig" till skillnad från oss nuvarande borgerliga riksdagsledamöter som är "gråa och fega". Rakt av, Fredrick Federley och Birgitta Ohlsson och Karin Granbom och Karl Sigfrid och jag själv och alla andra, inget att hänga i julgranen.

Hade Mathias varit i riksdagen hade nämligen han röstat med de rödgröna om FRA-lagen, och alltså för en oviss utredning med bl a krav på att fler myndigheter ska få inrikta signalspaning i tråd. Och kommer han in kommer detta att kunna ske ibland.

Jag har replikerat att ju fler och oftare som borgerliga riksdagsledamöter går emot sin egen regering och röstar med oppositionen, ju snabbare faller regeringen. Det "stora" med Allians för Sverige är ju just att vi samarbetar för att bryta 1900-talets s-dominans och för att få mandat för att förändra Sverige i liberal riktning med fler företag och jobb och för att minska det väldiga utanförskapet som byggdes upp under s-tiden (och i högkonjunktur). Med en övervikt på endast 7 röster i riksdagen krävs det att alliansen i regering och riksdag kan samarbeta och hålla ihop, vilket har fungerat mycket väl under denna mandatperiod.

Skulle alliansens riksdagsledamöter rösta alltmer individuellt i skilda frågor är det bara en tidsfråga innan alliansregeringen faller, och allt återgår till "det gamla vanliga", dvs t ex socialdemokratiska minoritetsregeringar som håller ihop och regerar med hoppande majoriteter. En så nygammal utveckling vill inte jag - och väl inte heller Mathias - se!

Jag bidrar härmed till Mathias kampanj genom att länka till hans debattartikel i Corren, till min replik, till hans motreplik och till min slutreplik (kanske det).

Tillägg 13.06: Mathias har för Allians för Östergötland lagt upp en sådan Facebookgrupp efter vårt möte förra veckan, jag har gått med och gör det gärna du också som vill!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,