söndag, maj 30, 2010

FACKLIG OCH POLITISK SOLIDARITET ÄR FÖR MÅNGA ETT SKÄMT...TRAGISKT OCH TRIST.

Jag har som sagt skrivit en viktig interpellation till arbetsmarknadsminister Littorin.

Både när jag skrev den och nu efteråt har jag fått synpunkter på att så illa som jag beskriver verkligheten är det ju inte. Alla får ju visst ett grundbelopp i A-kassan om man är arbetslös, inskriven på arbetsförmedlingen och aktivt söker arbete.

Nej, så är det inte och har jag fel i det följande så se till att överbevisa mig om det, t ex du facklige solidaritetsvän som läser detta..!

Jag tog ett enda fall ur det verkliga livet som jag är väl förtrogen med. En 26-årig kvinna, två barn och sambo, som inte haft sitt första arbete, varit hemma med två barn med föäldraförsäkringens grundbelopp på runt 5-6.000 före skatt (?). Hon söker sedan nio månader jobb, men har vare sig fått det eller något vik eller praktikplats eller någon fortbildning/utbildning. Hon får inte ett enda RÖTT (till er som försvarar denna orimliga ordning) öre från samhället, vare sig i a-kassa eller socialbidrag (hennes sambo tjänar precis så att familjen inte erhåller något försörjningsstöd men tro mig, deras marginaler är obefintliga, vårt skattesystem bygger ju på att båda föräldrarna kan bidra till familjens gemensamma försörjning).

Hade hon haft sitt första jobb och med några tusenlappar betalat sig in i A-kassan hade hon ju haft ca 14-15.000 före skatt och skulle arbetslösheten bestå skulle hon aldrig komma under grundbeloppet (65 procent) på runt 10-11.000 kr per månad.

Nu står hon utanför vilket röda fack och solidaritetshycklande socialdemokrater sedan decennier och snart sekel slagits och slåss för att till varje pris hon - och andra av de verkligt svaga - ska fortsätta att göra. Facklig solidariet finns inte med dem som är utanför A-kassan och söker jobb, annat än allas vår ambition att "full sysselsättning alltid ska råda"...

Så länge dessa upprörande orättvisor råder - att endast de som kvalat in i A-kassan får del av dagens årliga ca 20 skattemiljarder till den (och s vill öka till 26 miljarder..) - måste tyvärr den röda fackliga och politiska solidariteten med de verkligt svaga BETRAKTAS SOM ETT ENDA SKÄMT.

De röda kämpar och slåss alltså sedan decennier och snart sekel för att de arbetslösa utanför a-kassan ska fortsätta att aldrig få någon ersättning alls eller en mycket låg aktivitetsersättning på 4.600 eller max 6.400 kr i månaden (230 kr/arbetsdag respektive 320 kr/arbetsdag).

Så kämpa på CUF, för att avslöja hycklerierna och sveken mot de unga på arbetsmarknaden!

Än en gång, den som haft ett första jobb på några månader (tidigare 6, är det tre nu?) och varit inskriven i a-kassa i ett halvt eller ett år) får vid långtidsarbetslöshet minst 120.000-140.000 kr per år medan den som inte kvalat in får ingenting eller tidvisa aktivitetsersättningar på 4.600 till 6.400 kr i månaden.

Detta försvarar aktivt Wanja och Mona och alla andra röda. Och av en enda anledning, som vi vet. Alla som arbetar ska ju helst vara med i facket, och då är 26 årliga miljarder per år inget dåligt medlems(tvångs)argument...

Men den fristående Alfakassan då? I min andra interpellation till arbetsmarknadsminister Littorin visar jag på att den verkligen inte är fristående (ordförandeskapet har nyligen växlat från Metall till Kommunal...) och att bockarna till trädgårdsmästare verkligen varit framgångsrika i att låta Alfakassan ha bland de högsta medlemsavgifterna och de längsta kötiderna.

Tar jag inte i med ordet bockar? Jo, kanske, men är det inte en märklig konstruktion (av Göran Perssons regering 1998) att den "fristående och oberoende" Alfakassan styrs av dem (arbetslöshetskassornas samorganisation) som alla vill att människorna istället skall ansluta sig till de egna A-kassorna???

Men Staffan, hör jag hur någon Wanja/Mona "låt alike" eller någon principiell liberal säger. "Det är ju inte många som drabbas av det du lyfter fram".

Ja, övertyga mig om det då. Och det räcker egentligen med att en enda råkar ut för de orättvisor jag lyfter fram för att systemet borde reformeras.

Min verklighetsbild är denna, och jag har haft hjälp av RUT, riksdagens utredningstjänst:

I januari var 718.530 personer registrerade som arbetssökande på Sveriges arbetsförmedlingar. Av dessa fanns 453.234 i olika åtgärdsprogram. 10-tusentals eller kanske över 100.000 av dessa hade säkert 4.600 eller 6.400 per månad.

Antalet arbetslösa var 265.296. Av dessa hade 143.318 (54 PROCENT) inte erhållit någon utbetalning från arbetslöshetsförsäkringen. Några av dessa har säkert en förmögenhet att tulla av men för huvuddelen återstår inte annat än att leva på make eller sambos eller föräldrars inkomst, eller på behovsprövat försörjningsstöd (socialbidrag).

Detta är Solidaritet modell röda fackförbund eller partier idag år 2010. Den finns alltså inte för alla dessa utanför arbetslöshetsförsäkringens 20 årliga skattemiljarder.

Det är Centerpartiet och Folkpartiet och Alliansen som slåss för rättvisa åt de verkligt svaga på arbetsmarknaden genom att arbeta för en allmän och solidarisk arbetsmarknadsförsäkring, i likhet med den allmänna sjukförsäkringen och den allmänna folkpensionen.

Trots denna verklighet har den politiska debatten i Sverige det senaste året främst handlat om hur de som är inne i socialförsäkringssystemet vid omförsäkring ibland kan få ersättningar lägre än sjukpenningnivån. De röda facken och partierna gråter blod och upprörs över detta, och media har det ständigt som sina huvudnyheter. OK att detta självfallet ska diskuteras, men låt oss för guds skull också diskutera de verkligt stora orättvisor som hela detta långa blogginlägg har speglat!!
..........................................

Nåväl, till er som fortfarande är med! Jag gör och kommer att göra precis allt för att denna fråga ska bli central i årets valrörelse och vid ev behov därefter, som ni förstår. Jag har ännu inte lyckats intressera media för att på löpsedlar och i reportage från verkligheten beskriva de fruktansvärda orättvisorna mot de verkligt svaga.

Jag hoppas därför på en bloggbävning av FRA-klass (!) för att få igång opinonsbildningen. Håller Du med så blogga, och länka gärna!!

(Och håller du inte med vill jag gärna få argument för varför jag är fel ute).Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Läs även andra bloggares åsikter om ,