måndag, juni 08, 2009

Sverige - en del av Rysslands intressesfär...enligt MP

Niklas Carlsson har ett påpassligt påpekande om Miljöpartiets syn på Ryssland och på Sverige som en del i den ryska intressesfären, med anledning av Peter Rådbergs debattartikel på SvDs brännpunkt idag. Här också.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Tystnad bättre än debatt i integritetsfrågor?

Bloggen Bent - Björn Pedersen - har tyvärr lämnat centerpartiet fast han egentligen är centerpartist. Det är mycket trist, tycker jag, och ändå tristare är det ju om jag är en av orsakerna till detta. Jag länkar till hans färska blogginlägg om detta.

Det rasar en stor integritetsdebatt i centerpartiet men inte i folkpartiet, menar Björn, och verkar lägga skulden en hel del på mig. Möjligen rekommenderar han mig att göra som Fredrik Malm och stå upp för behovet av signalspaning, men inte diskutera det.

Jag tror nog att grundorsaken till att det förs en betydande integritetsdebatt i centerpartiet är att vi som parti har ett stort engagemang i dessa frågor, och att det finns en stark besvikelse hos en del medlemmar över att vi i regeringsställning accepterat behovet av en viss signalspaning, och inte lyckades nå ända fram om Ipred. I folkpartiet råder uppenbarligen inte samma medlemstryck i frågan, och inte samma interna debatt.

Borde jag således inte diskutera dessa mycket viktiga frågor på min blogg? Borde jag inte delta i debatten som förs, och ge min bild och min verklighetsuppfattning, stå upp för vad jag kommit fram till och måste ta ansvar för men också lyssna och resonera och ha en öppenhet för att kunna utveckla min analys och ståndpunkt?

Tycker många som Björn kommer jag att lyssna och kanske tona ner mig, men jag håller faktiskt inte med dig! Debatt och levande dialog måste väl ändå vara bättre än tystnad. Och då menar jag från båda håll, kritiker och oss pådrivare för integriteten i riksdagen. (jag ser mig och centerpartiet som just sådana inom alliansen).

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Starkt centerval i Östergötland!

Jag klipper in Radio Östergötlands sammanfattning nedan, så att ni får ytterligare en objektiv kommentar utöver min...

Centerpartiet fick fler röster i Östergötland - ca 500 st - än vid EU-valet 2009, men gick tillbaka lite i procent ändå. Piratpartiet fick 3-5 procent röster i alla valkretsar, men mest i våra två stora städer (dubbelt upp) och över 30 procent i några studentvalkretsar.

I min kommun - Linköping- höll centerpartiet ställningarna även i procent från förra valet! Relativt sett, Bra!

"Alla valresultat på valmyndighetens hemsida (extern länk)
Piratpartiet fick 8 procent av de östgötska rösterna i EU-valet. Det är mer än i landet som helhet där partiet fick 7,1 procent. Tillsammans med Folkpartiet och Miljöpartiet är de valets stora vinnare i Östergötland.

Folkpartiet går från 7,3 till 10,5 procent i Östergötland men partiet har fortfarande betydligt lägre förtroende här än i landet som helhet där man gick kraftigt framåt och fick 13,6 procent av rösterna.

Miljöpartiet fördubblar sina röster i Östergötland och får 12 procent. Partiets toppkandidat Carl Schlyter miljöpartiet ser ut att behålla sin plats och får sällskap av ytterligare en miljöpartist i parlamentet.

Även de andra två östgötska EU-parlamentarikerna verkar få behålla sina platser. Lena Eks Centerpartiet backar visserligen i valet men behåller sitt mandat. I Östergötland har partiet betydligt starkare stöd än i landet som helhet 9,2 procent jämfört med 5,5.

Göran Färm som är nummer fyra på Socialdemokraternas lista ser ut att komma in. Socialdemokraterna behåller sina fem mandat från förra valet. Men det är fortfarande osäkert vilka kandidater som tar plats i Bryssel. Det blir inte klart förr än personrösterna räknats klart på onsdag.

De östgötska parlamentarikerna gör alla starka val i sina hemkommuner. Lena Ek och Centerpartiet får 27,9 procent av rösterna i Valdemarsvik. Göran Färm och Socialdemokraterna får 26,5 procent av Norrköpingsrösterna medan Miljöpartiet får 14,3 procent av rösterna i Carl Schlyters hemstad Linköping."