onsdag, februari 23, 2011

Har Gadaffi folkrätten på sin sida? Har FN något ansvar?

Jag funderar lite kring "folkrätten". (Kanske Klamberg läser detta?). Contra världssamfundets ansvar för mänskligheten genom att förhindra folkmord och förtryck och främja demokrati och människors frihet...

I många länder finns ingen religionsfrihet utan uråldriga lagar gäller, dödsstraff stadgas om man vill byta religion, religiös diktatur förbjuder demokrati, religionsfrihet, yttrandefrihet, tankefrihet, tryckfrihet.

USAs bortdrivande av Saddam Hussein är ju omtvistat. Mot Röda Khmerernas skräckvälde ingrep inte FN. Inte heller mot folkmordet i Rwanda. Nu mobiliserar Gadaffi - som sannolikt beordade Lockerbibomben som mördade flera hundra flygpassagerare - legosoldater och andra som mördar människor och utövar skräckvälde.

I NordKorea delas människor in i pålitliga och opålitliga och förtrycket är fasansfullt med inslag av folkmord genom de miljoner som är undernärda eller har dött svältdöden.

I FNs råd för mänskliga rättigheter lär Libyen och Bahrain med flera liknande länder vara representerade.

Innebär folkrätten att de som griper makten i ett land och sedan kränker de mänskliga rättigheterna och utöver ett brutalt förtryck kan fortsätta med detta utan att världssamfundet har något ansvar?

Gadaffi har sannolikt beordrat sprängning av ett civilt passagerarflygplan och han mobiliserar nu soldater och legosoldater och sympatisörer till besinningslösa attacker mot Libyens invånare. Vilket ansvar har FN, har AU, har EU? Inom vilken tidshorisont?

Kan EUs Battle Groups göra någon nytta vid evakuering eller på annat sätt?

Vad som nu sker i Libyen är fruktansvärt. Gadaffis hotfulla "döda"-tal igår kväll var sanslöst hemskt. Vi behöver en bättre värld och världssamfundet måste bli starkare. (Som Nationernas Förbund jobbade med redan på 1930-talet...).

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,