torsdag, januari 26, 2012

Årets kock! Synfält! Framtidsdag! Löfven.

Riksdagsarbetet är omväxlande och intressant, vilket jag hoppas framgår av min blogg.

Efterspelet till Sälenkonferensen ledde till att socialdemokraterna byter partiledare, Håkan Juholt går och Stefan Löfven verkar komma.

LO, med allt färre medlemmar och allt färre som röstar på S av dessa (kanske hälften), stärker alltså sitt grepp över det socialdemokratiska LO-partiet. Jag har ju respekt för fackföreningarnas betydelse men för att kunna nå anslutning bland de som jobbar går det ju inte, enligt min uppfattning, att LOs ordförande sitter i socialdemokraternas VU och att LO är så partipolitiserat.

Om Håkan Juholt hade viss vänsterprofil (och Waidelich höger)så torde Löfven/Österberg ha mer mittframtoning. Få se om LOs och Löfvens syn på energipolitik och EU-samarbete kommer att återspegla sig i praktisk politik (kärnkraft, europakt) eller inte.

I fredags var jag på ett mycket intressant möte med Diabetes- och Glaucomförbunden samt med Transportstyrelsens experter på kraven på synfält för att inneha körkort. Både Lars Englund, chefsläkare på trafikmedicinska rådet, och professor Kjell Ohlsson som sysslat med trafikforskning i 30 år, deltog. Jag har engagerat mig i frågan om att Sverige har hårdare krav på perfekta synfält än andra länder, och att dessa borde nyanseras en del. Mötet resulterade åtminstone i en intressant öppning att i ökad utsträckning kunna använda körsimulatorer för att bedöma körförmågan i trafiken.

I måndags sammanträde med östgötasektionen av Allmänna Försvarsföreningen som nybildats i Östergötland under landshövdingens ledning.

I tisdags intressant dialog med USAs förre biträdande försvarsminister William Lynn på försvarshögskolan.

Igår onsdag samlades 1.000 personer för att utse Årets Kock, och jag hade förmånen att delta. Erlandsson och Bernadotte (ministern och prinsen) hjälptes åt att presentera årets vinnare, som blev Klas Lindberg från Kronoberg.

Idag har riksdagen haft en Framtidsdag med intressanta seminarier. Jag deltog i en politikerpanel efter intressanta föredrag om framtidens resurser, och lyfte frågan om den framtida livsmedelsförsörjningen i Sverige och världen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,