torsdag, januari 28, 2010

Burkadebatt i Studio 1 - P1, efter statsministerns utspel

Statsminister Fredrik Reinfeldt uttryckte sig inte politiskt korrekt - eller mainstream - i gårdagens radiodebatt med Mona Sahlin. Han visade engagemang och känslor när han talade för ett samhälle där vi liksom hitills inte döljer våra ansikten för varandra. Jag har ju samma uppfattning.

Och den här frågan behöver diskuteras, många har bekymmer med att en och annan börjar dölja ansiktet. Det lär var ca 100 st, enligt någon källa, en del nykonverterade svenskor.

Statsministerns motiv för detta var religiöst betingat - att förhindra kvinnoförtryck - och han uteslöt inte lagstiftning. Här han idag backat.

Mitt motiv är mer principiellt utifrån att kommunikation mellan människor på lika villkor bygger på att man kan se varandras ansikten. Jag har utvecklat min syn på flera blogginlägg i oktober 2009, här ett av dem.

Och här en länk till vår artikel på Brännpunkt i SvD.

Nåväl, Dagens Eko toppade med denna nyhet igår och flera tidningar med DN och Expressen i spetsen slår upp denna fråga stort idag. Expressen låter läsarna rösta om de vill se ett förbud mot burka, och just nu ville 93 procent av de drygt 2.000 röstande det. (När 12.000 expressenläsare röstade efter artikeln om vår motion var resultatet 96 procent, ett bevis för att denna fråga behöver diskuteras).

Studio 1 gjorde en uppföljande debatt idag kring detta, med reportage från Frankrike samt ett samtal mellan Luciano Astudillo, mig och programledarna Camilla Kvartoft och
Jörgen Huitfeldt).

Jag tyckte nog att det var rätt sakligt och belysande, där Luciano och jag nog hade samma grundsyn. Men han ville låta besluten tas på varje enskild skola medan jag ju vill se centrala riktlinjer.

Hur kan denna fråga vara så laddad, frågade Huitfeldt? Och jag jämförde med vargdebatten, båda frågorna berör många fast de inte själva haft kontakt med den.

I Frankrike har en parlamentarisk kommission nu föreslagit att man inte ska dölja ansiktet i offentlig verksamhet eller på allmänna kommunikationer. I Danmark föreslår regeringen att statsanställda inte ska dölja sina ansikten. Regler finns också i t ex Holland och Tyskland.

Uppdaterat den 29 januari: SvD skriver idag om detta under rubriken "Inget stöd för burkaförbud". Man syftar då på besked från de politiska partierna, inte på de enkätomröstningar jag nämnt ovan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,