torsdag, februari 05, 2009

Klimatfrågan allt avgörande!

Ett starkt och samlat centerparti går till val 2010, vi har klimatfrågan överst och vi vill fortsätta att styra Sverige som en drivande kraft i Allians för Sverige.

Så är min starka målbild inför nästa val!

Den helt övergripande miljö- och energifrågan idag är att minska utsläppen av växthusgaser och dess klimatpåverkan. Grunden i denna kamp är en massiv satsning på att utveckla de förnybara energikällorna kraftfullt i Sverige och globalt. Efter 26 års - och längre - kamp för detta sedan folkomröstningen är detta äntligen på rull genom dagens historiska överenskommelse.

Jag är glad att centerpartiet haft styrkan att hålla ut och verkligen driva på i denna fråga.

Att samtidigt i den närmaste framtiden avveckla både den fossila energin och kärnenergin är inte realistiskt. På lång sikt tar de förnybara energikällorna över och kärnkraften fasas ut. Vi får leva med kärnkraften under överskådlig tid, men ju mer den förnybara energin växer till ju mer ökar förutsättningarna för att på längre sikt komma ifrån kärnkraften.

Centerpartiet har accepterat att befintliga kärnkraftverk får drivas vidare, de ska vara mycket säkra och får renoveras och förbättras. Jag ser ingen dramatik i att staten eventuellt kommer att behandla en ansökan om att enligt gällande miljölagar ersätta t ex 3 äldre reaktorer med en ny, förutsatt att detta ger miljövinster relativt alternativet att driva vidare de äldre. Samtidigt är det mycket tveksamt om detta verkligen kommer att bli av eftersom centern drivit igenom att staten inte ska finansiera någon utbyggnad.

Allians för Sverige tar sitt ansvar för Sverige och för framtiden och tar sitt regeringsansvar. Dagens historiska energiöverenskommelse bär mycket starka centeravtryck, och det är bra att regeringspartierna haft styrkan att kunna enas om framtidens energipolitik.

Nu är det upp till bevis för socialdemokraterna, för det är klart att det har ett stort värde med en bred samsyn i dessa så viktiga frågor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,