söndag, december 16, 2012

Är fri invandring en ansvarsfull och realistisk politik?

Ordföranden i Centerpartiets idéprogramsgrupp, Per Ankersjö, uttalar sig idag i Aftonbladet.

Det centrala budskapet är detta:

"På tisdag presenteras förslaget till nytt idéprogram för Centerpartiet. En av de största förändringarna är att man nu vill öppna Sveriges gränser. Alla begränsande regler kring invandring slopas.
Förslaget ska ses som en fortsättning på det migrationspolitiska program som partiet presenterade förra året. Då gjordes beräkningar som visade på en framtid med 40 miljoner invånare i Sverige.
– Vi har varit på väg åt det här hållet länge. Det är en naturlig konsekvens för den som tror på människors lika rätt och värde, säger Per Ankersjö, till vardags borgarråd i Stockholm.".

Jag skrev nyligen en debattartikel i Svenska Dagbladet om migrationen.

Några centrala stycken i den:

"Visst är det långsiktiga målet för oss alla, skulle jag tro, en värld utan gränser och utan vapen och krig. Vi ska sträva i den riktningen, men vara mycket klara över att vägen dit är lång. Mänsklighetens historia kantas tyvärr av krig och terror ofta kopplade till gränser, och ett antal grymma inbördeskrig pågår just nu i olika länder."

"Riksdagen debatterade Sveriges migrationspolitik igår. Johan Hedin uttryckte bl a tydligt att Sverige behöver invandring för att klara problemet med en åldrande befolkning. "Vi kommer att behöva precis varenda en som är beredd att flytta till vårt avlägsna land om vi ska klara välfärden i framtiden". Det ligger mycket i detta, men jag är mer förhoppningsfull om att det inte kommer att vara så svårt att välkomna människor till ett av världens rikaste länder om arbetskraftsbrist står för dörren.
Samtidigt som jag delar samma grundsyn, en värld utan gränser, vapen och krig, samt även står för en fortsatt öppen och generös migrationspolitik, så är jag övertygad om att Sverige inte ensamt kan gå alltför långt före länderna i vår omvärld i sina regelverk. Skulle detta ske samtidigt som arbetslösheten ökar och utan att integrationen klaras långt bättre än idag, är risken istället uppenbar att den idag migrationsvänliga folkopinionen kan riskera att svänga och kanske resultera i en väsentligt mer restriktiv politik."

Jag är socialliberal och vill se en ansvarsfull och generös migrationspolitik.

Per Ankersjös uttalanden kan lätt uppfattas som naiva och extremt liberala.

Jag var en av få kritiska röster när Centerpartiet under Maud Olofssons ledning antog programmet "Nybyggarlandet Sverige" på partistämman i september förra året. Jag kommer även på kommande stämma att argumentera för en mer realistisk migrationspolitik än vad jag tycker att Per Ankersjö ger uttyck för.

Tillagt 12.30 den 16 dec: Migrationsminister Billström kommenterar C-förslaget i Aftonbladet. Och SvD skriver en artikel där även vår migrationspolitiske talesperson Johan Hedin uttalar sig.

Tillagt 22.00 den 16 dec. Östnytt frågar några östgötar. Och Lena Mellin, Aftonbladet, tolkar C-förslaget så positivt som möjligt, men tror ändå att förslaget är omöjligt.