onsdag, december 07, 2011

Upprörande gruppvåldtäkt

En brutal gruppvåldtäkt har inträffat på en flyktingförläggning i Mariannelund i Småland. Ett antal unga män har uppenbarligen tillsammans våldtagit en kvinna, enligt uppgifter i media.

Detta är som vid alla våldtäkter fruktansvärt och upprörande. Våldtäkter är lika avskyvärda vem som än begår dem, och alla ansträngningar måste göras för att få ett samhälle med en nollvision för våldtäkter.

Det är också oerhört trist när människor som flyr till Sverige för att få en fristad begår brott, av vad slag det vara månde. Samtidigt är det naturligtvis en mycket liten minoritet det handlar om.

Aftonbladet kommenterar händelsen så här.

Kolumnisten Oisin Cantwell skriver bl a följande:

"Rätt är att invandrare är över­representerade i brotts­statistiken och att det inte finns någon brottskategori där detta är så ­tydligt som när det gäller den här typen av sexbrott.
Närmare 40 procent av våldtäktsmännen är invandrare. Risken att en person ska misstänkas för våldtäkt är fem gånger så stor bland utlandsfödda som bland svenskar.
Men rasisterna har fel då de använder siffrorna till att beskriva ett Sverige där lömska svartskallar ­ligger i var och varannan buske och lurpassar på lämpliga svenska kvinnor att förgripa sig på.

För en inte oväsentlig information i sammanhanget är att det är en mycket liten grupp invandrare som varje år misstänks för våldtäkt, runt 500.
Statistiken kan lika gärna användas till att berätta följande: 99,78 procent av dem som fötts utomlands har aldrig misstänkts för sexbrott. Av dem som är födda i Sverige med svenska föräldrar är motsvarande siffra 99,96 procent.
Den enda hederliga slutsatsen är att det bland invandrare, som i vilken del av populationen som helst, finns en promilleandel rötägg."

Jag delar i grunden hans analys. Samtidigt är det mycket beklagligt med den här överrepresentationen, och varje våldtäkt som drabbar en kvinna - där gruppvåldtäkter är särskilt vidriga - är ett mycket allvarligt övergrepp som på både kort och lång (livslång) sikt för med sig skador och trauman av olika slag för brottsoffret.

Det är precis lika illa med våldtäkt vem som än begår den, och målet måste vara en nollvision. Det är ändå mycket trist när unga män som söker en fristad i Sverige, med internationellt sett generösa regelverk, begår våldtäkter och andra brott.

tillagt 8 dec: Enligt DN är endast en av de häktade inskriven som asylsökande.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,