söndag, mars 09, 2008

Lars Ohly spelar rysk roulette med miljön

jag fick förmånen att representera centerpartiet i torsdagens EU-debatt med bl a Statsrådet Cecilia Malmström, Lars Ohly (v) och Ulf Holm (mp). Som i många debatter talade vi lite förbi varandra, Ohly pratade t ex bara om Vaxholm och svarade inte på mina frågor.

Jag berömde Maria Wetterstrands ställningstagande att Sverige inte bör lämna EU och frågade Ohly och Holm om inte de också borde släppa utträdeskravet, av omsorg om klimat- och miljöfrågorna där ju EU är den mest drivande kraften globalt och med stor avgörande betydelse i Europa.
Det är som att spela rysk roulette att vilja upplösa EU och låta Sverige utträda, och det skulle riskera att kraftigt försvaga kraftfulla åtgärder mot växthuseffekt och för en bättre miljö.

Utöver att det med förlov sagt känns lite orealistiskt att EU-ländernas samarbete skulle upplösas och istället börja om från scratch just så som v och mp vill ha det (om de nu är överens dessutom)!

Det är uppenbart att mp och v med all rätt plågas av att diskutera klimat och miljö kopplat till deras krav att Sverige ska lämna EU. Det håller inte, och det är det vår uppgift att ständigt lyfta fram!

Det vore en befrielse att istället för att fastna i en fortsatt ja och nej-debatt kunna diskutera hur EU bör utvecklas i rätt riktning, t ex enligt centerpartiets önskan om "smalare men vassare"!