onsdag, juli 14, 2010

Burka,Nikab och Luva i skolan eller på bussen?

Frankrike har med bred majoritet bland folket och i parlamentet beslutat att förbjuda heltäckande slöja på allmän plats. Belgien likaså, och frågan diskuteras i fler länder på kontinenten. (I USA är frågan däremot inte aktuell).

Detta trots att endast få kvinnor helt döljer sina ansikten med burka eller nikab.

Frågan engagerar uppenbarligen ändå.

Hur kan detta vara? Jag har gjort en jämförelse med debatten om vargar i Sverige, ska de få breda ut sig obehindrat eller få jagas under kontrollerade former. Det handlar om 200-300 vargar, och de flesta kommer aldrig i närheten av dem. Men ändå förhåller sig många till frågan och har bestämda synpunkter.

Detsamma gäller , tror jag, när människor vill röra sig i vårt samhället utan att visa ansiktet. Många känner en stor tveksamhet mot detta, och har synpunkter på det.

Jag skrev ju en motion i höstas i frågan och ville utreda användningen av burka, eller för den del också rånarluva eller andra heltäckande plagg, i skolor och andra offentliga miljöer. Det rörde om i grytan och jag fick mycken kritik men också mycken uppskattning.

Jag landade i att Sverige borde ha centrala riktlinjer för offentligt finansierad verksamhet i t ex skola, sjukvård, äldreomsorg och daghem. Regler som säger att det inte är acceptabelt att dölja sitt ansikte för varandra i dessa miljöer.

Och jag menar fortfarande att det bör utredas om dolda ansikten ska accepteras i t ex köpcentra och på offentliga kommunikationer.

Min argumentation framgår av tidigare blogginlägg och debattartiklar; här och här och här och här och här och här. Här också vår artikel i SvD från i höstas, på Brännpunkt.

Jag länkar också till Anders W Jonssons (C) läsvärda blogg, som inte alls håller med mig i frågan. Må dialogen fortsätta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,