tisdag, februari 09, 2010

Mona Sahlin en lyktstolpe, eller sopsäck? Nej då!

Jag gillar internet och dess enorma möjligheter väldigt mycket!
Även Facebook, "rätt använd", ger stora mervärden i kontakter och dialog med många.

Jag använder för egen del Facebook till att ibland kolla vad människor jag känner gör i sin vardag och vad de har för synpunkter. Jag går inte med i många grupper av alla de slag som finns, men det är ju valfritt.

Jag uppmärksammade en sådan grupp där många jag kände gick med; "Kan den här lyktstolpen få flera fans än Mona Sahlin". 43.000 fans...

Och jag skrev ett inlägg på Facebook, som sedan lyftes upp av Politikerbloggen och hittills har fått ca 50 kommentarer. De flesta tycker att jag inte har någon humor.

Tja...

Jag har också uppmärksammats på att det finns många liknande eller "värre" grupper, Reinfeldt - Sopsäck är ett exempel.

Och OK, texten säger ju inte att Sahlin är en lyktstolpe eller Reinfeldt en sopsäck utan mera antyder detsamma.

Så min spontana reaktion kanske var i överkant, men så är ju Facebook, mitt inlägg speglar min reaktion då!

Men jag står fast, OK att de som vill - ungdomar och folk med humor.. - går med som fans, men jag fortsätter att vara tråkig och avstår!
Och bedriver väl då mitt sätt en liten minikampanj i just den riktningen, på Facebook!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Skaka hand eller bära Burka..?

Jag har inte hunnit med att kommentera Stockholms Tingsrätt dom rörande den muslimska man som vägrade skaka hand med, och uppträdde nonchalant mot, den kvinnliga VD:n där han sökte praktikplats. Diskrimineringsombudsmannen är glad. Mannens bild av det inträffade framkommer väl i denna SvD-artikel från 2008. Arbetsförmedlingens version finns här.
Förre ambassadören i Turkiet är upprörd.
Chefredaktören på Kommunalarbetaren tänker i samma banor. Liksom Marie Hagberg, ordförande i nätverket mot hedersrelaterat våld.

Kommunalrådet i Linköping, Muharrem Demirok, själv muslim, är också upprörd över DOs synsätt.

Vad tycker då jag, som i dessa frågor inte har det bästa ryktet i en del renodlat liberala kretsar efter min motion om "burka och rånarluva".

Måste man ta människor i hand i Sverige eller ej? Nej, det måste man i och för sig ej. Men om motivet är att man inte respekterar den man inte vill hälsa på, t ex att den är oren eller inte jämlik, då blir det svårare.
Är den aktuella mannen diskriminerad på grund av sin syn på kvinnor eller är det kvinnan som är diskriminerad av honom just för att hon - och alla andra kvinnor - är kvinna?!

Och i förlängningen så känner jag att DO anser att en kvinna som haft ansiktet dolt och inte fått samma praktikplats också borde tillerkännas samma skadestånd.

Folkpartiets partisekreterare var blixtsnabbt ute och krävde lagändring.

Jag måste säga att de här frågorna är värda och viktiga att diskutera, och inte enkla.

Att skaka hand är något helt annat och mindre problematiskt än att dölja ansiktet för varandra, det tycker jag, men också värt en diskussion.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

En tisdag i riksdagen

* Eu-nämnden kl 09-10, utfrågning av statsministern inför toppmöte. Jag frågade om risken för att FNs klimatspanels felaktigheter (Himalayas smältning, jordens medeltemperatur höjd senaste decenniet) kan påverkan arbetet för lägre växthusgasutsläpp. Svar, jo, argumentet används i länder som inte vill minska..

* Försvarsutskott (tillsammans med utrikesutskottet i början), fullsatt, ÖB och Armeinspektören redovisade läget kring de stupade soldaterna i Afghanistan. Jag ställde en fråga om uppföljning och kontakt med den Afghanska polisen, eftersom överfallet ju skedde vid en förtrolig kontakt med dem.

* Lunch - strömming - med goda kamrater. Diskuterade bl a snus, som jag tycker ska få säljas inom EU liksom cigaretter. Kamp för mindre tobak, ja, men inte för cigaretter och mot snus..!

* Lyssnade sedan i kammaren på en interpellatuionsdebatt där tandemparet Björk/Hultkvist med stöd av Bosse Ringhom attackerade Maud Olofsson för att Vattenfall har expanderat i Tyskland med kärnkraft och kolkraft (jag hårddrar lite). Och om Statsministern har förtroende för Näringsministern.
Bristande respekt för riksdagen att inte statsministern svarar, menade Ringholm. Jag gjorde två inlägg på temat att det snarare var interpellanterna som i så fall visade detta genom att fråga statsministern om han har förtroende för den regering han själv tillsatt..!

* Kort avlyssning på Stefan Tornberg och Inger Fredriksson som redogjorde för läget om tryckfrihet och yttrandefrihet.

* Och nu riksdagsgrupp...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,