torsdag, januari 22, 2009

Självbestämmande (dödshjälp) eller ej...

Förra veckan den 14 januari ordnade kristdemokraterna i riksdagen - Alf Svensson och Mikael Oscarsson - ett seminarium på temat "Livshjälp - inte dödshjälp". Kunniga experter som motsätter sig en möjlighet för svårt sjuka och lidande personer att få somna in/dö lite tidigare om de själva starkt och uthålligt önskar det som sin yttersta vilja. Det är ju just det som jag tycker ska utredas, i dessa få fall tycker jag det svårt att argumentera för att staten/läkarkåren vänligt avböjer med orden; "du inser inte ditt eget bästa, riksdagen har beslutat att svenska sjukhus aldrig aktivt får hjälpa någon svårt lidande att dö om denna uppenbart och entydigt så önskar".
Istället - i dessa få fall - tvingas dessa åka till t ex Schweiz.

Nåväl, frågan är mycket svår och kd-seminariet var intressat, särskilt intryck på mig gjorde cancerläkaren och chefen för Ersta palliativ vård.

Dagen efter diskuterade jag denna samma fråga i riksdagen med socialminister Göran Hägglund och några kollegor. Jag tyckte att det blev en förhållandevis saklig och värdig debatt, läs den gärna här (scrolla ner tills ni hittar debatten).

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,