torsdag, juli 05, 2012

"Monster"kyckling,elbilsrace,matupphandling,grilltävling

Almedalen är omväxlande och intressant.

Djurens rätt ordnade en debatt om kycklinguppfödning utifrån en kritisk bok. Debatten modererades väl av förbundsordföranden. Jag uttryckte respekt för rätten att driva sin uppfattning, givet att det sker inom demokratins gränser. Respekt för att välja och uppmana till att vara eller bli vegetarian eller för att vilka minska köttkonsumtionen i Sverige eller världen.

De allra flesta är dock allätare, som människan ju varit i alla tider. När man köper kyckling bör man välja svensk fågel, som har det bättre än i andra länder och där näringen aktivt driver på för bättre djurhälsa.

Lågprisimporten från Thailand och Brasilien m fl länder via Danmark och några andra länder tar mark på den svenska produktionens bekostnad, vilket inte är bra. Här behövs konsumentupplysning och information, särskilt till restaurangbranschen.

Det är viktigt att även kunna erbjuda långsamväxande kycklingar, vilket idag inte ens ekokycklingen är.

Igår deltog jag i ett elbils"race" till Stava gård utanför Visby, vi körde tysta elbilar på tid och med ett körprov. Jag gjorde några missar och torde komma i mittfältet (?) vid kvällens resultatpresentation. Roland Utbult (KD) torde ligga bra till att vinna.

Jag diskuterade klimathotets följder för försvars och säkerhet med bl a Peter Rådberg (MP) och representanter för bl a Saab under ledning av Göran Rosenberg. Intressant, men svårt.

Sedan deltog jag i två intressanta debatter om kommunal matupphandling och om svensk mat contra ekomat.

I den första deltog också Matilda Ernkrans (S), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, Mikael Karlsson, SNF och Anders Wijkman, nu utredare av offentlig upphandling. Jag kritiserade S och SNF för att ha huvudfokus på det ekologiska jordbruket, medan man inte ser eller uppmäksammar det miljövänliga jordbruk som står för 95 procent av livsmedelsproduktionen i Sverige och som tappar nära en tredjedel av sin produktion de  senaste 25 åren.

I den andra hade "Skafferiet" från Berns i Stockholm, som diskutera kring gastronomi och mat på ett spännande sätt, ordnat en grilltävling och debatt på Burmeister i visby med mig och Matilda Ernkrans. Jag kritiserade socialdemokraternas förslag att riksdagen ska fatta beslut om att ekoproduktionen och den kommunala ekomatsupphandlingen ska fördubblas till 30 procent.

Vi fick välja vad vi ville grilla, och valde båda gotländskt lamm, jag grillade också svensk fläskfilé och nötkött. Importkött fick vika, liksom ekoalternativet.

Vi hade båda stor bävan och respekt för uppdraget, som sedan bedömdes av en jury med bl a köksmästaren på Berns, från svenskt Kött mm. De var vänliga i sin bedömning och gav oss betyget 3-4 på en femgradig skala. Tack vare min chansning på riklig grilloljning fick jag ett litet försteg.