onsdag, augusti 28, 2019

Verkligheten öppnar för krafttag mot den grova brottsligheten. Och åsiktskorridoren breddas.

Länge har åsiktskorridoren vilat tung över den svenska samhällsdebatten. Framförda åsikter att Sverige borde bedöma ålder i asylärenden, eller att anpassa Sveriges asylregler till övriga EU-länders, eller bättre analysera den grova brottslighetens utveckling, har regelmässigt brännmärkts som främlingsfientliga och att man inte står upp för alla människors lika rätt och värde. Tro mig, jag vet. Jag är socialliberal och en övertygad och varm humanist men har ändock hängts ut, i media och i massor av diskussioner i sociala medier. Det har också många andra seriösa opinionsbildare gjorts.

Verkligheten avgör till slut, även i politiken, är ett av mina mantra. Nu börjar detta ske, åsiktskorridoren är inte längre lika stark och den grova brottsligheten ökar tyvärr uppenbart i just Sverige.

Centerpartisten och riksdagsledamoten Nils Paarup-Petersen är lojal mot Centerpartiets migrationspolitik men diskuterar ofta verkligheten, som här i Dagens Samhälle om de krafttag som behövs mot den växande grova brottsligheten. Däremot finns i artikeln inget om att anpassa Sverige migrationsregler till övriga EU för att minska asylinvandringen till Sverige medan vi fokuserar på att integrera och få i arbete de allt fler som hänvisas till utanförskapsområden.

Ledarskribenten Erik Helmerson i DN kommer samtidigt med en klarsynt ledare om "Sveriges kriminalpolitiska haveri" och att Sverige borde be övriga nordiska länder om ursäkt för sin export av grov kriminalitet, och vidta kraftåtgärder.

Detta är något nytt, DN har under lång tid hävdat att Sverige är typ tryggt som tidigare och haft BRÅ och Sarnecki som sina gurus.

Morgan Johansson är justitieminister och har återkommande proklamerat att Polisen i Malmö, och andra delar av Sverige, har vunnit kampen mot den grova gängkriminaliteten. Nu twittrar han om att jaga mördare till världens ände, tillsammans med alla andra som kraftfullt fördömer det senaste fasansfulla mordet.

Orsaken till dessa tre exempel på nya tongångar, som jag välkomnar, är som sagt verkligheten. Män och kvinnor avrättas nu regelbundet på öppen gata, eller genom överfall i sina hem, av samvetslösa mördarkriminella. En kvinnlig läkare med sitt tvåmånaders barn i famnen skjuts ihjäl i Malmö, rader av andra skjuts varje vecka på olika håll i landet.

Jag har skrivit mycket om allvaret i den växande grova brottsligheten och om behovet av analys och kraftåtgärder. Här är ett exempel, och även som pensionär kommer jag att fortsätta.